Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Veszélyek a háztartásban

 

 

 

Fürdőszoba: nyitott ablak, vegyi anyagok tisztítószerek.

 

Kalitka: rossz rácstávolságú kalitka vagy nem megfelelő lyukméretű drótháló...a madarak átdugják a fejüket, a nyakuk beakadhat, megsérülhetnek, vagy megfulladhatnak.

 

Víztároló alkalmasságok: (fűrdőkád, akvárium vize) a madarak belefulladhatnak ha nem vigyázuk. A fürdővíz felszínén ülő habot összetéveszthetik a szilárd leszállófelülette, mely balesetet, fulladást okozhat!

 

Közvetlen napfény: a madarak hőgutát kaphatnak, ennek tünetei a zihálás, a kiterjesztett szárnyak, gyengeség, ájulás.

 

Ajtók, ablakok: a madár az ajtónyílásba beszorulhat, vagy kiszökhet.

 

Huzat: a helytelen szellőztetés egyenes következménye a megfázás, az orr és a szem váladékozása, a tüsszögés, végső esetben pedig a tüdőgyulladás.

 

Fiókok, szekrények: a madarak kíváncsi jószágok. Szeretik felfedeszni a nyitott fiókokat, szekrényeket, réseket. ha kedvencünket véletlenül bezárjuk valahová, vagy beszorul a szekrény mögé a nagy stressz következtében akár el is pusztulhat.

 

Elektromos vezetékek: áramütést okozhatnak. Az elektromos vezetékeket rejtsük a szőnyeg alá.

 

Kemény padló: A megkurtított szárnyú papagájok nem tudnak teljes erejükkel repülni és a földet éréskor eltörhetik a lábukat vagy zúzódást szerezhetnek a túlzottan kemény padlón.

 

Konyha: a madarat ne tartsuk gáz, gőzök vagy füst által szennyezett térben. A túlmelegített teflonserpenyők bevonatából a madarak egészségét veszélyeztető gázok szabadulhatnak fel. A főzés során keletkező gőz, folyadékkal teli nyitott edények veszélyesek lehetnek. A forró tűzhely és a tisztítószerek mérgezőek. A madarat mindig tartsuk távol a konyhától!

 

Kötött, horgolt ruházat: a madarunk lába beleakadhat és a csapdába esett madár megfojhatja magát. Az ilyen holmikat távolítsuk el a madarunk közeléből.

 

Nikotin, hajtógázas dezodorok: a füstös levegő nemcsak az emberi tüdőre káűros. A festékgőzök, a tökéletlen égés során keletkező szénmonoxid, rovalölő srayk, permetezőszerek, dezodorok és a légypapírból kiszivárgó anyagok szintén szennyezik a levegőt. Ezeket a madarak közelébe ne használjuk!

 

Keskeny ülőrudak: a karmok túlnövését eredményezik. Műanyag helyett megfelelő átmérőjű, keményfa ülőrudat használjunk!

 

Rovalörő mérgek: ezek halálos mérgek a madarak számára. Légy és szúnyogriasztót stb... soha ne használjuk a madarunk szobájában!

 

Hőmérséklet változások: a legtöbb madár 10-24 C fokon érzi jól magát. A hírtelen hőmérséklet változás katasztrofális következménnyel játhat. A fűtőtest legyen megbízható és egyenletes hőmérsékletet biztosítson!

 

Ha mindezekre odafigyelünk, madarunk boldog és kiegyensúlyozott lesz!

 

 

 

 

Asztali nézet