Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Kecskepapagáj

(Cyanoramphus novaezelandiae)

 

 

Egyik kedvenc papagájom a kíváncsi, bohókás természetű kecskepapagáj. A legtöbb ember szívébe azonnal belopja magát, nem lehet nem szeretni.

 

Élőhelye:Új-Zéland mindkét szigete, és a környező szigetek; Auckland szigetek, Three Kings, Little Barrier, Kapiti és Stewart.

Hossza 27 cm, alapszíne zöld, hasi felületén világosabb és sárgásabb árnyalattal. Homloka, feje teteje, a szeme és füle között lévő, valamint a farcsíkján lévő folt karmazsinvörös. Szárnya 13-14 cm hosszú, az evezők külső zászlói violakékek, a farka 12-15 cm hosszú. Írisze vörös, 1,6 cm hosszú csőre halvány kékesszürke, sötétszürke csúccsal, a lába szürkésbarna.

Átlagos élettartam: 8 év

 

 
 

A fiatalok fején a vörös folt kisebb kiterjedésű, farkuk rövidebb, íriszük halványbarna. 

Ezt a fajt könnyű szaporítani, ezért népszerűvé vált a madártartók körében.

zöld kecskepapagáj
 

 

Életmódja:Többnyire nagy csapatokat alkotva, síkvidéki erdőségekben fordul elő. Tápláléka gyümölcsök, magvak, bogyók, virágok. Gazdasági kártétele miatt a farmerek sokáig üldözték, a populáció lényegesen visszaesett, ekkor néhány ottani tenyésztő titokban hozzáfogott tenyészteni, így a faj fennmaradhatott. Jelenleg körülbelül annyi példánya él szabadon, mint fogságban.

Nem félénk, inkább kíváncsi természetű, röpte gyors, kissé hullámzó jellegű, közben "kikikiki" hallható tőle, amit földet éréskor "tátátá" vált fel. Költése az időjárás függvénye, általában október-december között, faüregben, sziklahasadékban földben, vagy fűcsomó alatt lévő üregben költ. Fészekalja 5-9 tojás, ezek méretei: 26x21,5 mm; a tojó egyedül ül a tojásokon. Kotlási idő 20 nap, kirepülési idő 5-6 hét.

 

 Tartása:Kifejezetten mozgékony voliermadár. Sok tenyésztő a szabadban telelteti madarát. Rendkívül gyorsan fut a volier oldalán, közben csőrével kapaszkodni nem szokott. Kellő türelemmel és nyalánkságokkal gyorsan kezessé tehetjük, táplálása, sok zöldeleséggel, répával, lisztkukaccal, stb. történik. Ügyeljünk arra, hogy két párt sose tartsunk egy volierben, ugyanis a dominás pár üldözi a gyengébb párt. Vagy egy párt vagy három párt tegyünk egy helyre.

Tenyésztése: Fészekalja 5-12 tojásdad fehér tojásból áll. Könnyen költésre bírható, ügyeljünk arra, lehetőleg ne a téli hónapokban költsön, mert ilyenkor tojás-visszamaradás előfordulhat. Kotlási idő 19 nap, csak a tojó kotlik. A nimfapapagáj odúja megfelelő számára. Évente két-három költés lehetséges, a tojó új kotlásba foghat akkor is, ha a fiókák még nem önállóak, ilyenkor a hím eteti őket, kolóniában is költ, más fajokkal is együtt tartható. A fiókák 35-43 naposan repülnek ki.

Táplálása: Én a nimfapapagájnak való magkeveréket adom a madaraknak, amiből többnyire kiszedegetik a napraforgómagot. Szívesen fogyasztják az almát, salátát, tyúkhúrt, paradicsomot kettévágva, reszelt sárgarépát, cukinit, főtt tojást, amit legalább 30 percig főztünk, darált kekszet, főtt rizset, főtt tésztát.Szinte mindenevők. Mindent megkóstolnak. Nagyon szeretnek fürödni. Adjunk a röpdéjükbe egy kisebb tálba vizet és meglátjuk, szinte minden nap megmártóznak benne.

Több színváltozata ismert: sárga, zöld, fahéj, tarka. Nekem személy szerint a tarka színváltozat tetszik a legjobbanVigyor

 

Asztali nézet