Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

A madarak ivarvizsgálata

 

 

Vannak olyan papagájok, ahol külső jegyek alapján, ránézésre nehezen, vagy egyáltalán nem tudjuk megállapítani a nemet.

Ilyen esetekben van szükségünk az ivarmeghatározásra, mely három féle módon történhet:

- tollmintából,

-vérvételből,

 

-vagy endoszkópos vizsgálattal.

 


Amennyiben tollmintából kérjük a vizsgálatot, igyekezzünk közepes méretű tollat kihúzni a madárból. Erre legjobb terület a madár háta. A vizsgáalthoz 2-3 tollra lesz szükségünk. Kihúzást követően azonnal tegyük folpack fóliába a tollakat és csomagoljuk be alaposan. A mintát tegyük egy borítékba, írjuk rá a madár azonosítóját (chip vagy gyűrűszám) mielőtt elküldenénk a laborba.

Figyeljünk arra, hogy a toll mindig frissen kihúzott legyen, ne a röpde vagy kalitka aljáról szedjük fel az esetleg kihullott tollat.

Vérvétel esetén-amennyiben nem vagyunk rutinosak- vigyük állatorvoshoz a madarat és ő vegye le a vért. Elvileg elég egy tűszúrás is a madár lábába, hisz pár csepp vérből is megállípítható a madár neme.

Endoszkópos vizsgálattal is megállapítható a madár neme, de ezt hazánkban csak pár orvos vállalja, így ez kevésbé elterjedt. Igazából ebben az esetben stresszeljük legjobban a madarat, így ha lehet ezt hagyjuk a legvégső esetre.

 

A vizsgálat ára 5-6 ezer ft. között mozog. Pár hely ahová küldhetjük a mintánkat:

 

 

www.geschlechtsbestimmung.de

 

Ez egy német labor. Általában 1-1,5 héten belül megküldik a vizsgálat eredményét, melynek térítési díját átutalással kell rendezni. 2012-ben kb 15 euróval számoljunk a vizsgálatért.

 

www.laboklin.de

 

Ez is egy német labor. Ide is sokan küldik a dns vizsgálathoz szükséges mintákat. Itt is kb 5 ezer forint a vizsgálati költség.

 

 

Asztali nézet