Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Az almaecetről:

 

  

Sokan nem is tudják, hogy mennyire hasznos a madarak számára a közönséges almaecet. Segítségével az emésztésben fontos baktériumok jobban, a káros baktériumok viszont kevésbé szaporodnak a bélrendszerben. Szabályozza az emésztőrendszer sav-bázis egyensúlyát, elősegíti a mirigyes gyomorban az enzimek munkáját: az előemésztést. Használatával jobb lesz a madarak étvágya, csökken a híg ürülék, hasmenés pedig csak ritkán fordul elő. Tapasztalatok alapján a tollazat is fényesebb, és szinte teljesen megszűnik a spontán tüsszögés.

Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy ez nem gyógyszer, hanem egy megelőző védekezés. Ha beteg a madár, akkor gyógyszeres kezelésre továbbra is szükség lehet. A különféle anyagok (kalcium, vitaminok és gyógyító készítmények) felszívódását is befolyásolja az almaecet, így azokkal együtt ne adjuk. Javasolt felhasználása: Az 5%-os almaecetből egy liter vízhez keverjünk 10 millilitert, majd ezt adjuk a madaraknak. Pozitív mellékhatása, hogy a víz nem algásodik annyira és az esetleg belekerült szennyeződésektől sem romlik meg olyan gyorsan.

by Warhawk

 

 

Miközben az alma érik a fán, szép gömbölyű lesz, piros, vagy sárga, de akár zöld is , közben értékes hatóanyagok halmozódnak fel benne. A pektin és más ballasztanyagoknak köszönhető az alma szilárdsága. Rengeteg vitamin köztük a c vitamin is megtalálható húsában. Továbbá fehérje, víz, gyümölcssav, zsírsav, ásványi anyagok, szénhidrát is található benne.

Az alma tehát egy bio bomba. A ballasztanyagoknak köszönhetően máris jó hatással van az emésztésre, a vitaminok által pedig immunrendszer erősítő hatása is közismert. Az ecetsav a természet ajándéka. Amikor egy gyümölcs lehullik a fáról mert már túl érett, ecetsav alakul ki benne, amely elpusztítja a baktériumokat, és a kórokozókat.


Az ecetsav minden baktérium ellensége. Ezért szoktak az állatok lehullott érett gyümölcsöt enni, mert így védik szervezetüket. Az almaecet még kiemelkedőbb teljesítményre képes, a többi ecetsavval szemben. Öt zsírbontó mechanizmust egyesít magában.

Az ecetsav felélénkíti a sejtlégzést, javítja a vas beépülését, és oxigént szállít a sejtekhez. Fokozza a sejtekben a fehérjemolekula keletkezését, így felgyorsul az anyagcsere. Az almaecetet lehetőleg bio boltban vásároljuk, mert a bolti almaecet nem tiszta. Kb. 400-500 ft.ért kapható egy üveg.

 

 

A fokhagymakivonatról

 

 

Megelőzésképpen félévente egy-két napos kúraszerűen  adhatunk madarainknak fogyhagymakivonatos vizet. Ez főleg azon madaraknak javasolt, melyek a földön kapirgálnak mint pl. a kecskepapagáj és nagy az esély a bélfertőzésre.

A fokhagyma köztudottan erősíti az immunrendszert, de vigyázzunk arra, hogy ne adagoljuk túl. Ne adjuk probiotikummal vagy gyógyszerrel együtt, illetve vedlés alatt a madarunknak. A kúrát követően a bélflórát regenerálni kell. Ilyenkor viszont adjunk madarunknak probiotikumot. (Lactiferm)

Hogy készítsük el a kivonatot?

Két liter vízbe törjünk össze egy gerezd fokhagymát és egy napig hagyjuk állni. Ezt követően szűrjük le és így adjuk kis kedvencünknek.

 

 

Ha már megemlítettem a lactifermet, pár szót írok róla:

Ivóvízbe és száraz takarmányba keverhető. A háziállatok egészséges bélflóráját visszapótló és fenntartó probiotikum. A stabil bélflóra által csökkennek a stresszhatások és a gyógyszer felhasználás, valamint az emésztőrendszeri megbetegedések (elhalásos bélgyulladás, elhullás, stb.). Nagyon sok vitamint tartalmaz.

Felhasználható:
- hasmenések megelőzésére,
- az egészséges bélműködés fenntartására,
- stresszhatások kivédésére,
- a gyógyszerfelhasználás jelentős mérséklésére,
- az elhullás csökkentésére.

 

Asztali nézet