Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Skarlátszárnyú papagáj

 

Származási hely: Észak- és Északkelet-Ausztrália, valamint Új-Guinea déli része

Testnagyság (Fejtetotol farokvégig mérve) : 32 cm

Testsúly: 150 - 160g

Nemek megkülönböztetése: A tojó alapszíne halványabb, hasa felső farkfedői sárgásak, szárnyának csak a legkülső éle vörös, háta inkább zöld. A fiatal madarak a tojóra hasonlítanak, csőrük eleinte sárgás, a harmadik évükben színesednek ki.

Fészkeltetés: 40x40x150 cm-es faodú, 25 cm átmérőjű röpnyílással, vagy 170 cm mély üreges fatörzs, 12cm-es röpnyílással. Az odú nyílása észak felé nézzen, bár sok tenyésztőnél más irányban elhelyezett odúban is költenek a madarak.

A szaporításához csak nagy volier birtokában gondolhatunk. 
A tojó egyedül költ, de néha a fiókák kb. kéthetes korában abbahagyja az etetést. Ha ekkor a hím átveszi a szerepét, akkor nincs különösebb baj, de ha nem, akkor mesterséges felnevelésre kényszerülünk. Fogságban nálunk a fészkelési időszaka februárban, vagy márciusban szokott kezdődni. A költési viselkedése változó lehet: ha a hím kergeti a tojót, akkor már reménykedhetünk a költésben, de néha több a pózolás, mint a valódi fészekrakási törekvés.

Tojások száma: 3 - 6

Kotlási ido: 21 nap

Kirepülési ido: 5 hét. A fiókák a kirepülést követően még viszonylag hosszabb ideig a szülőkkel maradnak

Etetés: A nimfapapagájnak való magkeverék megfelelő neki. Az Én madaraim kiszedegetik a napraforgómagot belőle. Kiegészítésként kapnak zöldeleséget, salátát (módjával), uborkát, cukinit, almát, banánt, cseresznyét, megyet, valamint 700 gramos kiszerelésben kapható tojásos lágyeleséget. Amennyiben tojást főzünk a madárnak, nagyon ügyeljünk arra, hogy legalább 30 percig főzzük azt.

 

Tartás, elhelyezés: Tágas voliert igényel, legmegfelelőbb számára egy 4 x 1 x 2 m-es volier, védőházikóval kiegészítve. Télen fagymentes, zárt helyen (minimum 5°C) kiteleltethető. Más madarakkal a költési időszakon kívül együtt tartható. élénk, aktív, szívós madár, fürdési, rágcsálási igénye változó, a friss ágakat kedveli.

 

A hím madár néha agresszív lehet a tojóval szemben.  Én mikor megvettem a hím mellé a tojót, a hím területvédéssel reagált az érkezésére. Kergette, zavarta a tojót. Egy pár napra különraktam a tojót, majd a hímet tettem be a tojó mellé. Azóta nagyon békésen elvannak egy volierben. Keresik egymás társaságát. A skarlátszárnyú szeret a talajon mászkálni, ami fokozottabb fertőzésveszélyt rejt magában. Takarítsuk gyakran a voliert.

 

Egyéb tudnivalók: Aki nem igazán szeretne zajos, lármás madarat, annak ajánlom a skarlátszárnyút.Eredeti élőhelyén párokban kisebb csoportokban él, melyek a költési időszakon kívül akár 20 főt számláló csapatokká duzzadhatnak, illetve táplálékban bővelkedő területeken akár a több száz fős csapatok sem ritkák. Esőerdőkben, eukaliptuszerdőkben, szavannákon egyaránt honos, néha más hasonló méretű ausztráliai papagájfajokkal közös csapatokban látni. Többnyire a fák ágain tartózkodik, röpte kissé szeszélyes, lendületes szárnycsapásokkal.

 

A hullámos papagáj

Élőhelye: Ausztrália délnyugati és délkeleti (Új-Dél-Wales és Victoria állam) sztyeppéin él, ahol a szélsőséges időjárás, a növényzetet pusztító szárazság gyakran számottevően ritkítja állományukat.

Elhelyezés:A többi díszmadárhoz hasonlóan tarthatók kalitkában, társas ketrecben, röpdében és madárházban. Természetesen a legelső a leggyakoribb, így elsősorban ezzel foglalkozunk. A kalitka méreténél vegyük figyelembe, hogy a hullámos papagáj mozgástérigényes, minimum 40x30 cm alapterületű (kerek és hatszögletű kalitkát ne válasszunk!) és 30-40 cm magas kalitkát rendezzünk be. Berendezési tárgyként tükröt, csengőt és egyéb játékokat, és eltérő vastagságú ülőrudakat (így a lábizmok jó kondícióban tarthatók) helyezzünk be. A kalitka aljára folyami homokot szórjunk, ezt hetenként 1-2 alkalommal cseréljük, de tökéletes az újságpapír is, melyet naponta cseréljünk.


Kedvencünk lakhelyét óvjuk a huzattól és a közvetlen napfénytől, lehetőleg minimum 1 méter magasságban helyezzük el. Téli időszakban is biztosítsuk napi 12-14 órányi világosságot. A hőmérsékletre kevésbé, a hőingadozásra nagyon érzékenyek. Nyári időszakban a kalitka nyitott ajtajára függesszünk fürdőházat.

Etetés:A díszállat-kereskedésekben kapható magkeverékek vörös és sárga kölest általában mindig tartalmaznak, emellett érdemes a puhább héjú fehér kölest, illetve kismennyiségben a nagy olajtartalmú négermagot adni. Szintén beszerezhető a fürtös köles vagy csumiz, ami az egyik legkiválóbb táplálék. A mageleségnél ügyeljünk arra, hogy ne legyen poros, üszkös, penészes. A megvásárolt magok minőségét a csírázóképesség tükrözi. Nedves papírra, tálkára helyezve 2-3 napon belül ki kell csírázniuk a jó minőségű magoknak.

 


Elengedhetetlen a rendszeres zöldeleség. Reszelt sárgarépa, saláta, paraj, tyúkhúr, madársaláta, alma a legkönnyebben beszerezhető. Ne feledkezzünk el az alapos megmosásukról! Ezen kívül ún. lágyeleséget is adjunk madarainknak. Díszállat-kereskedésben kapható lágyeleség, otthon készíthető a főtt tojás és a háztartási keksz reszeléke. A tojást legalább 13 percig főzzük! Ásványi anyagok közül legfontosabb a kálcium és a foszfor (csontok, tojáshéj), ezek kifőzött, porrá zúzott tojáshéjjal, szépiakagylóval biztosíthatóak.

Szaporítás:Tenyészpár számára minimum 60x40 alapterületű, 40 cm magas kalitka szükséges. Hazájukban fák odvaiban költenek, mesterséges körülmények között ezt fából készült fészekodú helyettesíti. Ennek alapterülete 16x16 cm, magassága 25 cm, bebúvónyílása 4-5 cm átmérőjű kör, teteje nyitható. A fészek anyaga lehet fűrészpor vagy száraz fű.

A tojó az első párzást követő 5-6. napon kezd tojni, a fészekalj 5-6 tojásból áll, ezek 18-20 nap múlva kelnek ki. A csupasz, zárt szemű fiókákon egy hét múlva jelenik meg az első pihe, tollazatuk kb. 3 hét alatt fejlődik ki.

 

 

Betegségek

Tünet
Ok
Kezelés
Étvágytalan, egy helyben gubbaszt. Csõr túlnövése, emésztõszervi megbetegedés ld. lent. A túlnõtt csõrkáva szakszerû levágása.
Has süllyedt, összehúzódott, görnyedt tartás, altest vöröses, gyulladt, széklet rendellenes színû, vizenyõs. Étvágytalan. Emésztõszervi megbetegedés Egyenletes 28-35 oC-os melegben tartás, díszállat-kereskedésben kapható, ivóvízbe csepegtethetõ bélfertõtlenítõ. Lágyeleséget ne adjunk, helyette fürtös kölest.
Étvágytalan, hátrafelé irányuló erõlködõ mozgás, bágyadtság. Székrekedés Csöppentsünk csõrébe 1-2 csepp ricinust. Etessünk zöldséget, csírázott magvakat.
Csõrével tátog, fejét rázza, tüsszent, légzése nehéz, sípoló vagy hörgõ hangot ad. Légcsõhurut, tüdõgyulladás Egyenletes 30-35 oC-os melegben tartás, sós vizes beleheltetés (inhalálás) - a kalitka mellé tesszük a gõzölgõ vizet, kendõvel letakarjuk a kalitkával együtt.
Tollal nem fedett testrészeken a bõr korpázik, felpuhul, szürkésfehér pörkök jelennek meg. Valamilyen parazita, leggyakrabban atka. Beteg állat elkülönítése, állatorvos által felírt ecsetelõ.
Viszketés, vakaródzás, lesoványodás. Atka A kalitkát éjjelre fehér lepedõvel letakarjuk, reggelre az atkák vörös pontonként felismerhetõk. Állatorvos, kalitka fertõtlenítése.

 

 

 

Bármilyen betegségre utaló tünetet vélünk felfedezni kedvencünkön legbiztosabb állatorvoshoz fordulni!

 

Szelídítése:Nyugodt, kiegyensúlyozott bánásmóddal madarunk könnyen szelídíthető. Ez türelmet és sok figyelmet igényel. Kezdetben kalitkája mellett beszéljünk hozzá türelmesen. Ha a kezünkben tartott eleségért már odajön, elértük az első eredményt. A következő lépés:kezünket behelyezzük a kalitkába úgy, hogy elég mozgásteret hagyjunk az állatnak. Kalitkán belül etessük kézzel, szoktassuk hozzá kezünkhöz, ültessük ujjainkra. Ha elérkezettnek látjuk az időt a röptetéshez, húzzuk be a függönyöket, hogy ne repüljön az ablaknak. Legcélszerűbb, ha az ujjunkon ülő madarat óvatosan mi emeljük ki a kalitkából. Mindig óvakodjunk a hirtelen, ijesztő mozdulatoktól és az állat megszorításától!

 

 

Királypapagáj

Élőhelye:Ausztrália, Victoria állam déli felétől E. Queenslandig

A hím alapszíne pompás skarlátvörös. Nyakának keskeny csíkja kék. Háta, szárnya zöld, a vállfedőknél kezdődő sáv fakózöld. A felső farokfedőtollak és a hát alsó fele ultramarinkék, az alsó farokfedők zöldes-feketék, széles piros sávval szegélyezve. Középső faroktollai feketék, a többi zöldes fekete. Felső csőrkávája piros, fekete heggyel, az alsó káva fekete. Szivárványhártyája sárga, lába szürke. A tojó színe tompább, feje, szárnya, farka zöld, a vállcsík hiányzik, a hát alsó fele kék, a farok szélesen szegett. Hasa piros, torka és melle zöld, piros bemosódással. Az alsó farokfedők zöldek, pirossal szegve.

 

Testnagysága 43 cm. Csőre szürkésfekete (az öreg tojóké fekete), a csúcsa és az alsó káva sárgás-piros, írisze világossárga. A fiatalok a tojóra hasonlítanak. A fiatal hím hátának alsó fele élénkebb kék és a farok színe is intenzívebb, csőre 6-8 hetesen szürkés-pirosból világos-pirosba, a tojóé szürkésbe vált. A hímek piros színe kb. 15 hónapos korukban az első vedléskor jelenik meg a fejen, nyakon, mellen. A kiszíneződés 2,5 éves korukra fejeződik be. A fiatalok szeme barna.

A királypapagáj a zárt, sűrű erdők, esőerdők, lakója, de előfordul a művelt területen, sőt benyomul a városok kertjeibe, parkjaiba is.   Párosával vagy kisebb csoportokban él. Ősszel a fiatal madarakból összeverődött rajok egyed-száma a 30-at is elérheti. Táplálékát részben a földön, részben a fákon keresgéli, ilyenkor a Pennant papagáj- és a sisakos kakaducsapattal vegyül.

Fészkeltetés: 35 x 35 x 150 cm-es faodú. A tojó egyedül költ, közben a hím eteti. Fészkelési idõszaka márciusban kezdõdik.
Tojások száma: 3 - 6
Kotlási idő: 20 nap
Kirepülési idő: 35 nap. A fiókák 50 napos korukban vállnak teljesen önnálóvá.

Táplálkozás: Táplálékának kb. 40%-át alkotják a lisztes, 60%-át az olajos magvak. Azaz vegyes köles, búza, zab, fénymag, csumiz, kukorica, ill. napraforgó, kender és sáfrányos szeklice. Adjunk rendelkezésre álló zöldség- és gyümölcsféléket, bogyókat, pl. a tejeskukoricát, sárgarépát, céklát, sütőtököt, borsót, csicsókát, csipkebogyót, madárberkenyét, galagonyát, stb. Sok zöldeleséget igényel. (tyúkhúr, pitypanglevél, saláta, spenót, mangold, stb.). Csemegeként adhatunk kevés földimogyorót, a fiókaneveléskor pedig lágyeleséget is.

 

 

Nemespapagáj

 

 

 

Származási hely: Új-Guinea, Maluku, Kis-Szunda, Tanimbar, Aru, Kai, Admiralitas, Bismarck, Salamon, Goram és palau szigetek valamint Ausztráliában a Cap York félsziget.

Átlagos életkor: 30 év

Testnagyság (Fejtetőtől farokvégig mérve) : 35 cm

Ivarérettség: 3 éves korban

Nemek megkülönböztetése: A nemek ennél a fajnál jól elkülöníthetõek: a tojó alapszíne vörös, a hímé zöld. A fiatal madarak a szülõkre hasonlítanak, de csõrük felsõ kávája sötét.


Fészkeltetés: 30 x 30 x 80 cm-es faodú, 10cm-es röpnyílással. A tojó egyedül költ. Akár többször is költhet évente, de az évi két költésnél több itt sem ajánlott.

Tojások száma: 2 - 3

Kotlási idő: 28 - 30 nap

Kirepülési idő: 70 - 80 nap. Tojó az elválasztott fiókákkal szemben igen agresszív, ezért tenyészetben jó ha elkülönítjük õket.

Etetés: Szívesen eszi a kukoricát. Az A-vitamin szükséglete az átlagosnál nagyobb, ezért sok sárgarépát, illetve tojásban gazdag lágyeleséget adjunk neki. Természetesen a gyümölcs itt sem maradhat el.

Tartás, elhelyezés: Feltétlenül páran tartsuk! Az egyedül tartott madár a magányosságot - foglalkozzunk vele akármennyit - megsínyli. Elhelyezésére röpde az ajánlott, melynek mérete (a pár számára) 3 x 1 x 2 m.

Lakásban tartott madárnak legalább akkora kalitka szükséges, mint amit az alábbi képen látunk.

A frissen importált madarak igen kényesek, ezért ezeket minimum 20°C -os hõmérsékleten tartsuk. Késõbb az akklimatizálódott madarak már fagymentes helyen is kitelelnek. Eléggé zajos fajta (fõleg estefelé), ha kis helyen tartjuk letargikussá válik, viszonylag nehezen akklimatizálódik. Szeret fürödni ezért ha fürdési lehetõséget nem tudunk számára biztosítani, legalább 2 naponta permetezzük le.

Egyéb tudnivalók: Eredeti élõhelyén az alacsony hegyvidéki (max 600 m) és síkvidéki erdõk, illetve szavannák lakója. Párban, vagy kis csoportokat alkotva látható. Óvatos természetû, a röpte gyors és viszonylag nagy távolságokat repül, néha siklórepülésre is vált. Tápláléka igen változatos: gyümölcsök, bogyók, diófélék, magvak, rügyek, nektár, virágok. Költõhelyét magasan (14-22 m) keresi természetes faodúk formájában, melyek akár 6 méter mélyek is lehetnek. A törzsváltozaton kívül 9 alfaj ismeretes, ezek között csekély szín és méretbeli eltérések vannak.

 

 

 

A nimfapapagáj

 

 

 

 

Élőhelye: A nimfa Ausztrália belső részén él.

Nagysága: 30-32cm.

Megfelelő tartási körülmények között akár 25 évig is elélhet.

A nemek megkülönböztetése a színezet erőssége alapján történik.A hím feje és melle elsősorban sárga,míg a tojón alig találni sárga színt. A hím pofafoltja jóval sötétebb.

A nimfapapagáj társas madár,nem szereti az egyedüllétet. Nagyon jól kijön többi társával és más madárfajokkal. Ne tartsuk együtt agresszív madarakkal! Ha beltéri kalitkában szertnénk tartani,akkor válasszunk fiatal madarat és sokat törődjünk vele. Kézzel nevelt madarak esetében, a madarat naponta többször engedjük ki a lakásban.

A nimfát tarthatjuk nagyméretű,külső és belső röpdében,továbbá nagy kalitkában is. Nagyon fontos,hogy tágas helyen tartsuk,mert,ha nem akkor farokdísze és bóbitája megsérülhet! Akárcsak a többi papagáj, ez is szeret rágcsálni,így élő növényeket na rakjunk be neki.

Amennyiben kisebb kalitban tartjuk, gondoskodjunk számára elegendő játékról. Akaszthatunk be neki egy  hintát, különböző színs csörgő mászójátékokat.

A mi nimfánk imádja a fa létrát. Azon képes percekig csüngeni, bújkálni a fokok között.

A nimfapapagáj elég edzett madár.Amennyiben jól megépített,huzat-és fagymentes háza van,akkor egész évben külső röpdében tartható.

Étrend:Jó minőség papagkeveréket adjunk madarunknak, mely többek között kölest,hántott zabot,napraforgómagot és kendermagot tartalmazzon.

Szereti a friss eleségeket gyümölcsöket. Adhatunk neki bátran almát, salátát (módjával), banánt, uborkát. Időnként adjunk neki tojást is,különösen a szaporodási időszakban.Figyeljünk arra, hogy a tojást legalább 30 percig főzzük. Én szoktam a madaraimnak 700 gramos kiszerelésben kapható, tojásos lágyeleséget is adni, melyet nagyon kedvelnek. Előszeretettel rágcsálja a fűzfavesszőt és a vegyszermentes gyümölcsfa ágait.

Szaporodás: a nimfapapagáj elég könnyen szaporítható,a tojásait zárt odúba rakja.Az ódú legyen 35-38 cm magas,25 cm mély,bejárata 7-8 cm átmérőjü legyen. A fészekalj 3-9 vagy 4-6 tojásból áll.A tojó a hím segítségével 18-21 napig költ.Hat hónapos korukban a fiókák ivarérettek,de jobb,ha szaporításukkal megvárjuk a hím felnőttkori tollazatának kifejlődését,vagy is még újabb hat hónapot.

 

Beszédkészség: A nimfapapagáj is képes szavakat, dallamokat megtanulni, bár kiejtése nem olyan tiszta.

Nekünk az egy éves nimfánk nagyon szépen mondja, hogy csúnya vagy, megállj és mi van szavakat:)

 

Kommunikáció-testbeszéd:


Mint általában a papagájok, a nimfa is különféle jelzésrendszerekkel tud kommunikálni.

Bóbita: A bóbita, a nimfa legjellegzetesebb dísze. A csoporton belüli "beszélgetés" eszköze is egyben. A madár kifejezi vele a kedélyállapotát, hangulatát.

Ha madarunk kívncsi, a bóbitáját az égnek mereszti. Ha nyugodt, lelapul a bóbita de nem simul teljesen a fejéhez. Ha valamitől megilyed vagy fél akkor szinte teljesen a fejéhez lapul.

Fej és a csőr:  Amikor madarunk alváshoz készülődik, a csőr alsó és felső káváját egymáshoz dörzsöli. Ne ilyedjünk meg, minden madár ezt csinálja ha pihenni készül. 

 

Tollazat: A tollazat a madarak egyik ékessége. Nemcsak a repülést teszi lehetővé hanem fontos szerepet játszik a madár hőháztartásában is. Amikor a madár felborzolja a tollát, légréteg alakul ki ami felmelegszik, ezzel melegíti a madarat. Ha Ha a madár teste valami miatt kihül (megfázik) akkor is felborzolja magát. Ilyenkor nem szabad megijeszteni a madarat, hagyni kell pihenni. Ha állandóan borzolja magát a madár, akkor gyanakodhatunk valamilyen betegségre és nem árt orvoshoz fordulnunk.

 

Szelíd madarat akarok: 

Aki azt szeretné, hogy szelíd legyen a madara, csakis fiatal egyedet, éppen hogy a szülőktől leválasztott fiatal példányt vásároljon. Az idősebb madaraknak már van egy kialakult személyiségük amiket ugyan lehet még formálni, de nagyon nagy változást ne várjunk már tőlük.

A szelidítés egy hoszabb folyamat, türelmesnek kell lennünk. Akár hónapokba is beletelhet egy madár megszelidítése. Első és legfontosabb lépés a türelem. Madarunkat tegyük a végleges helyére és az első napokban hagyjuk, hogy feltérképezze kalitkán keresztül a helyiséget. Ügyeljünk arra, hogy sose végezzünk a jelenlétében csapkodó, rohangászó mozdulatokat. Ettől a madár megijedhet. Etetésnél, takarításnál mindig beszéljünk először a madarunkhoz, majd amikor a bóbitája már kissé a fejéhez lapult, vagyis kíváncsian keresi a kontaktust velünk, óvatosan nyúljunk be a kalitkába és cseréljük ki a tálakat.

A nimfák nagyon szeretik a fürtös kölest. Ezzel a kis csemegével bármikor el tudjuk őket csábítani. Először csak tegyik neki be a kalitkába, majd pár nap elteltével próbáljuk a kezünkben tartva odanyújtani neki. Előbb-utóbb el fogja fogadni a kezünkből. Ha mergriad, hátrál a madár, ne erőltessük, tegyük neki be a kalitkába és  próbálkozzunk másnap. 

Kiengedni csak 1-2 hét után engedjük ki a madarat a szobában. Tegyük a helyiséget madárbiztossá. Ne tudjon beesni a szekrény mögé, ne legyen ablak, ajtó nyitva. Ne legyenek mérgező növények körülötte. Valószínű, hogy a kinyitott ajtón először nem fog kirepülni a madarunk. ne legyünk türelmetlenek, ne zavarjuk ki hisz a kalitka az ő menedéke, egy olyan hely ahol biztonságban érzi magát. Lehet, hogy csak a 3. nap fog kimerészkedni a kalitkából, itt se legyünk türelmetlenek.

Én úgy csinálnám az első kiengedést, hogy a kedvenc ételét az ajtó közelébe akasztanám. Ez lehet pl. a fürtösköles. Így közelebb fog jönni az ajtóhoz, esetleg ki is fog kukucskálni. A nimfák nagyon kíváncsiak. Előbb-utóbb meg fog törni a jég és ki fog merészkedni őkelme. 

Ha kirepült végre a kalitkából, ne zavargassuk, ne kövessük, csak figyeljük, hogy biztonságos helyen tartózkodik-e. Tegyünk ki neki pár játékot amivel esetleg játszhat. Ugyan nem biztos, hogy pont a játékokkal fog foglalkozni, hisz a kintélt nagyon érdekes lesz számára és megannyi dolog fogja csábítani.

Kérdés szokott lenni, hogy tegyem vissza a madarat? Arra ne is várjunk, hog vissza fog menni a helyére. Óvatosan közelítsünk felé a kalitkájával együtt. Okos madarak és észre fogja venni, hogy ott van előtte az a hely ami a biztonságot nyújtja, már csak az ajtót kell észrevennie :)

Az én madaraim ilyen esetben a szemük előtt lévő ajtót sosem látták. Az volt előttük, hogy gyerünk gyorsan befelé a megszokott helyre és körbejárva a kalitkát alulról-felülre, jobbról-balra sehogy sem sikerült az ajtón bemenni.

Volt olyan, hogy 10 percig tartottam nekik a kalitkát mire sikerült bemenniük. Ekkor megdícsértem őket és kaptak a kedvenc csemegéjükből. Egy napra sose tervezzünk túl sokat. Az első napokban 10-15 perc bőven elég ha kiengedjük. Naponta lehet emelni a kintlétek idejét, viszont ha rászokattuk madarunkat arra, hogy minden nap kijön, akkor ettől ne térjünk el.

 

 

Fűpapagájok vagy Neophemák

 

Kevesen ismerik ezen csodás madarakat, ezért szeretném őket bemutatni. Ezek a madarak rendkívül barátságosak, csendesek és nagyon jó természetűek. Nyugodtan tarthatjuk őket más fajokkal (Gerlék, pintyek) együtt.

Élőhelyük: Dél és Délnyugat-Ausztrália

Átlagos élettartam: 12 év

Mérete: 20cm

Kezdeném a kék színváltozattal:

Ez a faj igen ritka, hisz rejtőzködő viselkedése miatt nehéz megpillantani. Ha megközelítik, mozdulatlanná válik az aljnövényzetben. Nem fél az emberektől, települések közelében is fészkel. Lágy csicsergése kellemes, cseppet sem fülsértő. Ahogy említettem nem sokan ismerik, így kevesen tenyésztik, viszont ha sikerül egy jó párt összeállítanunk akkor készséggel szaporodik.

Fészekalja 2-6 kerekded fehér tojásból áll. Csak a tojó kotlik. A kotlási idő 18-19 nap. A fiókák 28-30 napra repülnek ki. A fiókák az első néhány napban meglehetősen idegesek.

Étrendje: gyári papagájeleség, fénymag, többféle köles, apró, fekete napraforgómag, kevés kendermag, csíráztatott magvak, gyümölcsök. Az Én madaraim különösen kedvelik a babapiskótát, fürtöskölest és az almát.

 

Neophema elegans avagy lutino fűpapagáj:

 

Ez a faj, fás, füves síkságokon, mezőgazdasági területeken, ültetvényeken és városok közelében él. Átlagosan ő is 12 évig él. 20-100 fős csapatokban kóborol, a madárrajok csak a tenyészidőszakban bomlanak párokra vagy kisebb csoportokra. Ő is csendes, nyugodt természetű madár.

Fészekalja 4-5 kerekded, fehér tojásból áll. Kotlási idő 18-19 nap, csak a tojó kotlik. A fiókák 28-35 nap alatt repülnek ki a fészekből.

Ezt a színváltozatot nehezebb beszerezni!

 

Neophema chrysostoma avagy pápaszemes fűpapagáj

A faj tudományos nevében a chrysostoma szó jelentése, aranyszájú. A természetben párokban vagy kis csoportokban, gyakran más papagájfajokkal él együtt. Díszmadárként hamar megszelídűl és magszokja gazdáját. Fészekalja 4-6, néha 10 gömb alakú fehér tojásból áll. Itt mindkét nem kotlik. Kotlási idő 25-30 nap. Odújuk legyen 20x20x40 cm-es, 5-7 cm-es röpnyílással.  Táplálkozása az előző fajokéval megegyező.

 

Neophema pulchella avagy ékes fűpapagáj:

 

 

Barátságos faj, tágas röptetőben pityekkel, gerlékkel együtt tartható. A természetben kisebb csapatokban, alkonyatkor mozog. A madarak naponta csak egyszer vesznek magukhoz vizet. A tenyészpárnak biztosítsunk 40x20x20 odút, 6 cm-es röpnyílással. Az odú aljára hintsünk faforgácsot.

Fészekalja 4-7 kerekded, fehér tojásból áll. Csak a tojó kotlik, a hím őrködik az odú előtt. Kotlási idő 18-19 nap. A fiókák 26-28 naposan hagyják el az odút. Életkora 12 év. Mivel a tenyészidőszakban agresszívvé válhatnak, a pároknak külön röptetőt biztosítsunk a költés idejére.

Nagyon kedves, barátságos madarak. Nyugodtan ajánlom társasházba, hisz hangja halk, trillázó. Főleg szürkületkor kezd csicseregni.Az én madaraim megismerik a hangomat és amikor szólok hozzájuk, halk csicsergésbe kezdenek.

 

Neophema bourkii avagy rózsáshasú (esti) fűpapagáj

Eredeti élőhelyén kis csapatokban kóborol. Alkonyatkor aktív, főleg éjszaka repül, ekkor keresi fel az itatóhelyeket. Ez a faj korán kezdi a költést, ezért az ő esetében megnő a tojásvisszamaradás eshetősége. A párok két-három fészekaljat is felnevelnek egy tenyészidőszakban. Fiókaneveléskor kapjanak kendermagot, kukoricadarát, napraforgómagot és kevés gyümölcsöt ha elfogadják. Békés természetűek. Nekem az egyik kedvenc madárfajom, gyönyörű erősrózsaszín tollai miatt.

 

 

Vörösbegyű fűpapagáj:

Rá ugyanazok vonatkoznak mint a fenti példányokra.

  

Asztali nézet