Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Hogyan óvjuk kis kedvencünket a nyári hőségtől?

Madarainknál ugyanolyan fontos a hőség elleni védelem mint az embereknél. A médiában, interneten szinte naponta hallhatjuk ha hőségriadót rendelnek el. Ne csak ezekben az esetekben figyeljünk az árnyékolásra, hanem a nyár folyamán szinte végig. Ha kedvencünket kerti röptetőben helyeztük el, a röpde oldalát árnyékoljuk náddal vagy akármilyen védelmet nyújtó anyaggal.

Biztosítsunk a kis tollas számára folyamatosan friss ivó és fürdővizet. Egy-egy meleg napon elég a madár számára pár óra víz nélkül elöltött idő és máris megvan a baj.

Én a kert különböző részében a szabadon élő madarak számára is helyezek ki cseréptálakban vizet, hisz rájuk is jó ha gondolunk a nagy melegben.

Ha madarunkat akár csak 5 percre is magára hagyjuk (autóban vagy kalitkástól a tűző napon) katasztrólfális következménye lehet.

Biztos mindenki tudja, hogy a madarak nem tudnak izzadni, nem tudják hozzánk hasonlóan izzadással hűteni a testüket, így a tűző napon, percek alatt mefőhet a kis testük.

Mi a teendő, ha már megtörtént a baj?

Ha már megtörtént a baj, azonnali elsősegélyként le kell hűteni az állat testét. Ez nagyon óvatos és fokozatos legyen!

Az azonnali hideg víz alá tartás, slaggal való lelocsolás tilos!
Ha másként nem megy, locsolgassuk az állat fejét, tarkóját előbb langyos, majd fokozatosan hűtött vízzel egy pohár segítségével.
Ezek után amilyen gyorsan csak lehet, forduljunk állatorvoshoz, aki a további gyógyszeres és infúziós kezeléseket elvégzi, az állaton mutatkozó klinikai tünetektől függően.

Sajnos én már tartottam a kezemben, hőgutát kapott madarakatRosszall Az Én tapasztalatom az, hogy a madarat kissé locsoljuk le a kézmeleg vízzel, de nem zúdítsuk rá a vizet. Próbáljuk a lábán keresztül hűteni a kis testét. Ha időben észrevesszük a bajt, akkor van remény a madár életben tartásához, de sajnos a legtöbb esetben végzetesen végződik az egész.

Legfontosabb a megelőzés és a kellő figyelem!

Ha mindezeket betartjuk, madarunk nem csak boldog, hanem sos-sok évig kedvencünk maradhat!

 

Asztali nézet