Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Az egészséges táplálkozásért

 

A papagáj megvásárlása utáni első pár hónapban a tápláléknak kiemelkedő szerepe van. A fiatal papagájokat nem szabad gyorsan rászokatni a szilárd eledelre, azaz magokra, pelletekre. Nagy arányban szükségük lágy eleségekre. Később a saját tempójukban szoknak majd hozzá a szilárd táplálékhoz.

Minden tartó legyen elég bölcs, vásároljon 2 kg-os skálájú elektromos mérleget, hetente mérje le a fiatal madarat és jegyezze fel a kapott értéket. Nehéz megmondani mennyi a papagáj normális testtömege. Az egészséges felnőtt jákónál ez az érték pl. 400 és 525 gr között változhat, ivartól, tartástól és a körülményektől függően. Hét hónapos kortól viszont ennek az értéknek állandónak kell lenni.

A tömeg mérése, az egészségi állapot gyors és egyszerű tesztelése, bár csak akkor egyszerű, ha a madár már egészen fiatal korától hozzászokott ehhez a procedúrához. Néhányan ülőkét erősítenek a mérlegre, és megtanítják a papagájukat fellépni rá.

 

Ha a fiatal papagájnál testsúlycsökkenést tapasztalunk, ne kérdezősködjünk tucatnyi embernél tanácsért, hanem menjünk azonnal madárspecialistához. Ő ugyanis az egyetlen, aki el tudja végezni azokat a teszteket, amelyekből kiderül, ogy a fogyást egészségügyi probléma okozza-e.

 

A helyes etetés nem csak a mennyiségről szól: fontos az is, hogy az adott fajnak a megfelelő táplálékot adjuk. A fiatal amazon pl csak korlátozott mennyiségben kapjon napraforgót, mert ha hozzászokik, elhízhat és könnyen elpusztulhat. Különösen igaz ez akkor, ha visszavágták a szárnyát és így nem tud eleget mozogni. Ezzel szemben a nagy arafajok ehetnek annyi diót és napraforgót, amennyit csak szeretnének, mégsem valószínű, hogy túlsúlyosak lesznek, ezeknek a nagy fajoknak ugyanis a magas zsírtaltalmú pálmamag a jellemző táplálékuk. A fiatal papagájoknál hamar kialakulhat az ételfüggőség. Ha a madárban már rögzültek az étkezési szokások, ezt nagyon nehéz megváltoztatni.

 

Táplálkozási elégtelenség:

Honnan tudhatja a papagájtartó, hogy madara étrendje hiányos? A hiánybetegség korai szakaszában ez nem szebetűnő, a madár egészsége azonban több év alatt lassan leromolhat. A lassú folyamat miatt elképzelhető, hogy a tulajdonos semmit sem vesz észre, egészen addig, míg a papagáj súlyos állapotba kerül, pl. légúti fertőzést kap. A hosszú távú kezeletlen hiánybetegségek máj- és vesebajokhoz, szívbetegséghez, agyvérzéshez, köszvényhez és számtalan egyéb bajhoz, végül pusztuláshoz vezethetnek. Ezért nagyon fontos kedvencünk megfelelő táplálása és étrendjének kialakítása.

 

 

A helytelen étrend tünetei: 

  • a toll a tokban maradhat (B vitaminnal megelőzhetjük ezt a problémát)
  • vedlést követően abnormális tollak kinövése (pl. jákóknál a szürke toll helyett világosbarna tollak nőnek) Ennek oka a hiányos táplálkozás lehet. Helyes étrenddel ez elkerülhető és helyreállítható a normális színezetű tollak kinövése.
  • hírtelen színváltozás. Pl ha a zöld papagáj sárgára vagy vöröses színre színeződik, esetleg máj, vagy vesebetegséggel küzd.

 

Magvak:

 

Csak az olyan száraz körülmények között élő fajoktól várhatjuk, hogy elsősorban aprómagvakat (fénymag, köles) tartalmazó étrendtől gyarapodni fognak, mint a hullámos papagájok, nimfapapagájok és a rózsakakaduk. Ha más fajokat etetünk 80%-ot meghaladó arányban magvakkal, annak hosszú távon súlyos következménye lesz az egészségükre.

A száraz magvak fehérjében, vitaminokban, ásványi anyagokban és nyomelemekben, így jódban és mangánban szegények. Ezért gyártanak jódtartalmú rágcsálnivalót a hullámos papagájoknak. A csapadékosabb, több táplálékot nyújtó környezetből származó papagájok étrendjében a magvak ne legyenek 50%-nál nagyobb arányban! A magvakat minden nap frissen rakjuk madarunk elé, az edényét naponta ürítsük és mossuk ki. A magkeveréket kis edénybe vagy félig megtöltött nagyobb edénybe tegyük, különben a legtöbb papagáj napraforgóval tömi tele magát. Ez nem csak pazarlás, hanem azt is jelenti, hogy a madár nem törődik a többi maggal, az egészséges zöldségekkel, gyümölcsökkel.

Legalább három edény legyen a kalitkában: egy a magnak és a pelletnek, egy a zöldségnek-gyümölcsnek, egy pedig az ivóvíznek.

 

 

Dió:

 

 

A dió és mogyorófélék, kiváló papagájeledelek, ne feledjük azonban, hogy zsírokban gazdagok, az elhízás miatt csak módjával szabad a madárnak adni. Én a magkeverékből mindig kiszedem a mogyorót, hisz a tökmaggal együtt ők a leghajlamosabbak az avasodásra. Ha avas diót vagy mogyorót adunk a madárnak, az pusztuláshoz vezethet. Mielőtt odaadjuk madarunknak a csemegét, mindig kóstoljuk meg, nem avas-e!!

A legtöbb dió összetett fehérjeforrás és jelentős mennyiségben tartalmaz nyomelemeket is, így vasat, kalciumot, foszfort, káliumot és magnéziumot, illetve B, C, E vitamint, folsavat.

Az arák és a nagyobb kakaduk számára nagy örömet jelent ha ők maguk törhetik fel a diót és aztán fogyaszthatják el a belsejét. Mindig figyeljünk arra, hogy idei termést adjunk a madárnak!

 

 

Mandula:

 

 

Egyes papagájok, különösen a pálmakakadu imádják a madnulát.Ne hagyjuk, hogy a madár nedves mandulát fogyasszon (pl miután beleesett a vizestálba) az érett mandula hidrociánsav tartalma ugyanis halálos is lehet ha benedvesedett!! Egy kisebb papagáj órákig is elszórakozik egy szem mandulával, míg hozzájut a bélhez.

 

Kókuszdió:

 

A kókuszdió fehér húsa a jácintkék-és más arafajok nagy kedvence.Sok más papagáj is kedveli, így az amazonok is. Meg kell jegyezni, hogy a zsírtaltalma 33%, ami nem éri el a napraforgóét, de még mindig magas.

 

Földimogyoró

 

A földimogyoró, a papagájoknak adható eledelek közül potenciálisan az egyik legveszélyesebb, mégis alig létezik papagájkeverék enélkül. Én személy szerint kiszedem a mogyorót a madarak eledeléből. Igaz avas szemet ezidáig még nem találtam benne, de inkább óvatos vagyok vele. A túlzott mogyoró fogyasztása májbetegséghez is vezethet. Gyakran található benne aflatoxin. Ezeket a gabonákban és diófélékben nemegyszer a helytelen tárolás következtében előforduló gyakori mérgeket penészgombák termelik. Annyira veszélyes, hogy akkor is rosszindulatú daganat alakulhat ki pl. a baromfikban, ha csak néhány napig etetik a szennyezett takarmánnyal. Mivel a legtöbb madáreleség gyártó, nem emberi fogyasztásra alkalmas mogyoróval dolgozik, a veszély többszörös. Ha mégis úgy érezzük, hogy madarunknak szeretnénk adni mogyorót, akkor csakis emberi fogyasztásra szánt mogyorót vásároljunk, aminek legalább a 20 %-át törjük meg és ellenőrizzik le.

Sós mogyorót sose adjunk madarunknak!

 

Gyümölcsök és bogyók:

 

 

 

A természetben csaknem minden papagáj fogyaszt gyümölcsöket és bogyókat. A kereskedelmi forgalomban kapható gyümölcsök tápértéke azonban különböző. Mivel a gyümölcsben elsősorban víz van, zsírtartalma pedig nincs (kivéve a banánt), szakirodalmak szerint annyit adhatunk a papagájnak, amennyit csak kér. Én azért ezzel is óvatos vagyok, mivel a barack, dinnye és egyéb lédús gyümölcsök hasmenést okozhatnak.A magas zsírtartalmú csábító napraforgóval szemben, a papagáj a gyümölcsökből nem eszik sokat.A papagájnak érdemes kínálni a magas A vitaminban gazdag paradicsomot, kajszibarackot. A kajszi eszenciális nyomelemeket, vasat, rezet, foszfort is tartalmaz, az aszalt kajsziban pedig minden más aszalt gyümölcsnél több fehérje van.

Az A vitaminnak kulcsfontosságú szerepe van abban, hogy a szövetek, illetve a légző-, emésztő és kiválasztó szervek, megfelelően működjenek.

Etetésre alkalmas gyümölcs még a papaja, mangó, kivi, illetve a szezonális gyümölcsök mint pl. a ribiszke, kék és a vörös áfonya, málna, alma, eper, barack, narancs, mandarin, szilva, körte, szőlő (magját ne adjuk). Az én jákóim imádják pl a görögdinnyét (magját nem adom nekik).

A banán egy nagyszerű eledel. Tartalmaz káliumot, magnéziumot, foszfort, klórt, ként, kálciumot, nyomokban jódot és brómot, illetve A vitamint is. Én a banán két végét sosem adom a madárnak!

 

 

Aszalt gyümölcsök:

 

A mazsolafélék káliumban és vasban gazdagok. A papagájok az etetés előtt pár órára beáztatott mazsolát szeretik, mikor megpuhul és kigömbölyödik. A szárított füge apró, ropogós magvai ásványi anyagokban gazdagok, a fügét etetés előtt nem kell beáztatni.

 

Zöldségek:

 

Néhány papagáj, nem eszi olyan lelkesen a friss zöldséget, mint a gyümölcsöt. Úgy vehetjük rá őket a fogyasztásra, ha papagájok számára készült acél gyümölcstartóra függesztjük, vagy játék gyanánt nyújtjuk nekik oda a zöldségeket. Érdemes tudni, hogy a legtöbb papagáj nem eszi a zöldségeket, ha a tálja tele van magokkal, reggel ez okból sokkal kevesebb magot adjunk nekik.

Adhatunk a madárnak zellert, sárgarépát, piros kaliforniai paprikát, brokkolit, cukorborsót, zöldbabot, felszeletelt cukkinit. A piros kaliforniai paprika, értékesebb a zöldnél és a sárgánál, mert több béta-karotint tartalmaz, ami az A vitamin provitaminja. Nagy kedvencük a világossárga, zsenge kukorica. Nyersen, kis darabokra vágva adjuk oda nekik. Meg is főzhetjük.

Télére, ha van helyünk a hűtőszekrénybe, bátran fagyasszonk le kukoricát kedvencünknek. A boltokban is kapható mexikói keveréket is kínálhatjuk madarunknak. Nálunk nagy kedvenc!

 

 

Vadon termő növények:

 

A tyúkhúr a sándorpapagájok nagy kedvence. A legtöbb kertben megtalálható. Ha öntözzük és a többi gyomtól mentesítjük, sokáig adhatjuk kedvencünknek.

 

 

 A pitypangot is adhatjuk papagájainknak. Legjobb a csupaszlevelű, szelíd pitypang, ugyanis a madarak nem szeretik a szúrós, tűskés leveleket.

 

Kavics és nyomelemek:

 

A magevő papagájoknak kavicsokra van szükségük, hogy zúzógyomrukban megőröljék a kemény magvakat. Ha a papagáj nem kap madárhomokot, grittet, hajlamos arra, hogy szétforgácsolja a bútort, vagy az ajtófélfát. Az ásványi eredetű kavicskeverékekben van mészkő és osztrigaház, ami kalcium karbonátot, kvarcot és (oldódó) szenet tartalmaz. A hatékony kalciumpótlás különösen fontos a tojásrakó papagájok számára.

 

Asztali nézet