Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

 

                                                           

                                           Gould amandina

                                       (Erythrura gouldiae)

Élohelyük: Kelet-, Északkelet-Ausztrália.

12-13 cm hosszú, karcsú madarak, testsúlyuk mindössze 2 dkg, színpompájuk vonzza az emberi szemet. A fej színe lehet piros, fekete, sárga, mellük színe lila vagy fehér. Hasuk halvány sárga, hátuk, szárnyuk zöld színu. A hímek tarkóján élénk kék szalag van, farktolluk hosszú, villában végzodik. A tojók tollazata sokkal halványabb, faroktolluk rövid. A hímek szinte folyamatosan, halkan fütyülnek. 

Egyes leírások szerint a hőmérséklet nem szabad, hogy 20-22 C-fok alá süllyedjen. A MAGASABB HŐ a tenyészidőszakban kétséget kizáróan növeli a tenyésztési eredményeket. A fiókák száma nagyobb, de ne tartsuk madarunkat 24 fok feletti hőmérsékleten.Egyes tenyésztők tapasztalatai alapján a madarak 20 fok alatti hőmérsékleten is tarthatók. A GOULD NEM EGY ELKÉNYEZTETETT faj. Az ellenálló képességét a rosszul értelmezett hőigényével a madarászok teszik tönkre. Nyugodtan tehetjük őket a szabadba,széltől-esőtől-tűző naptól védett röpdébe. Télen nem teletethetjük a szabadban a madarat, ugyanis a hideg időjárást nem viseli el.

Röptük gyors, cikázó, lehetoleg minél nagyobb helyet biztosítsunk számukra.

 

Étrendje: Javasolt magkeverék: 50% fehérköles, 25% fénymag, 25% muhar. Egyéb apró magvak, úgy mint néger köles stb. A fürtös kölest csomókban akasszuk eléjük, rákapaszkodva minden mennyiséget elfogyasztanak belole.

Kiegészítésként nyugodtan adhatunk madarunknak tojásos eleséget, almát, salátát (óvatosan).

 

Szaporodásuk : Mindig a tojó választja ki a hímet. Ajánlatos több madarat egy röpdébe helyezni, hogy összeálljanak a párok. Szeptembertől nyár elejéig tart a szaporodás. Egy összeszokott pár ez ido alatt képes 3-szor, ill. 4-szer is költeni, és fiókáikat felnevelni. Elol félig nyitott farostlemezbol készült pinytodút adjunk nekik, amelyben a finom fuszálakat már elrendeztük. Tojásaik száma maximum 6 db, bár nálam első költésnél 9 tojást rakott a tojó. A költést általában a 3-4 tojás lerakását követően kezdi el, de akkor se ilyedjünk meg, ha csak az utolsó tojás után kezd el költeni. A költési ido 18 nap, a szülok felváltva költenek és kelés után mindketten etetnek.

 

 

 

A tojásrakás előtt adjunk madarunknak tojásos lágyeleséget, csíráztatott magvakat. Amint elkezdi a kotlást, már ne adjuk a lágyeleséget, csak száraz magvakat. Amikor a fiókák kikelnek, újból kezdjük el adni madarainknak a lágyeleséget. A 8 napos, csupasz fiókákat szüleik takaratlanul hagyják, csak etetni járnak be. Ha a homérsélet alacsony, azok könnyen elpusztulhatnak. A tollas kismadarak 3 hetes koruk körül hagyják el a fészket, színük zöldes-szürke. Színpompájukat 4-6 hónapos korukra érik el.

 

(A képen a kiszínesedés előtt álló amandinák láthatók)

 

 

Előfordul, hogy a szülők otthagyják a fészket és nem költenek tovább. Ilyenkor a japán sirálykát vehetjük segítségül, ugyanis a sirályka nagy előszeretettel költi ki a tojásokat és fel is neveli a fiókákat.

 

 Betegségei: A gould nagyon érzékeny a székletben lévő vírusokra, baktériumokra. A természetben a tágas tér és táv biztonságot jelent a madaraknak abban, hogy más madár székletével ne találkozzon. A kalitban ez megoldhatatlan, ezért kifejezetten veszélyes idegen madarak találkozása. Minden gould, az adott kalithoz és ott elhelyezett társaihoz kialakult immunrendszere, áthelyezve fokozottan védtelen.

 

Atka: Előfordulhat, hogy madarunkat különböző belső és külső paraziták támadhatják meg. Egyik ilyen élősködő az atka. A madár tollában telepszik meg, melyet a tollak igazgatásával, madarunk bevihet a szervezetébe. Ha azt vesszük észre, hogy madarunk nyitott csőrrel veszi a levegőt és ekkor halk, kattogó hangot is hallunk, akkor előfordulhat, hogy torokatvál van dolgunk. Az Én amandináimnál ez sajnos előfordult már. A következő a teendő: kisállatpatikában vásároljunk SH-Ivermectin spot on készítményt és madarunkat óvatosan a kezünkbe fogva egy cseppet cseppentsünk a torkába. Ezt a szert a bőrre csepegtetve javasolják használni, de mivel orvos ajánlotta, kipróbáltam a csőrbe cseppentve is és használt a madárnak. Nagyon óvatosan bánjunk ezzel a készítménnyel, hisz a túladagolása halálos lehet madarunknak. Kizárólag csak egy cseppet használjunk, többet NE!

A cseppentést követően pár órával észre fogjuk venni, hogy madarunk kábult, nincs ereje még a szemét sem kinyitni. Nálam a madárka 1,5 napig csak aludt. Nyugodt helyet biztosítottam számára, hisz a párja kíváncsiskodott, hogy mi is lett vele. 1,5 nap elteltével erőre kapott és azóta is egészségnek örvend. 10-14 nap múlva meg kell ismételni a cseppentést!

Ha csak azt látjuk, hogy madarunk sokat vakarózik, akkor a tarkóján, enyhén húzzuk el a tollakat és a bőrre cseppentsünk a gyógyszerből. Ezt elég egy évben két alkalommal elvégezni és megelőzhetjük az atkák elszaporodását.

 

Gyakori a madaraknál a "nyaktekergetés".Ez is sajnos e fajra jellemző tünet. Ez a tünet is a rossz tápláltságból, mozgáshiányból kialakult sresszes betegség. Megoldás a madár igényeinek felismerése, a tisztaság nem eltúlzott, de fokozott betartása, idegen madár karanténja.

Májbetegség megelőzésére ne adjunk a madárnak tojást! Természetes

regeneráló a máriatövis.

 

 

 

 

 Kanári

 

 

 

 

Származási hely: Kanári szigetek

 


Az 1400-as évek végén a spanyol hódítók hozták be először őshazájából, a Nyugat-Afrika partjai közelében fekvő Kanári-szigetcsoportról. Tekintettel a kanári kellemes énekére, eleinte csupán a hím egyedek kerültek a kontinensre, így a szaporításukról szó sem lehetett. Ezért egy-egy madár értéke igen magas volt. Később nőstényeket is hoztak, és elkezdték őket szaporítani.

Kanárik 20-25 évig is elélhetnek, átlagéletkoruk azonban 10 -15 év.

Testhossza 12-13 cm, szárnyfesztávolsága 23 centiméter, testtömege 15-20 gr. A vadon élő madarak tollazata felül szürkésbarna, míg melle és fara zöldessárga.

Társas madár, több madár keresi együtt táplálékát.

 

Táplálkozás: Táplálékát túlnyomórészt magvak, levél- és virágrügyek teszik ki. Fiókaneveléskor adjunk nekik lágyeleséget. Étrendjüket különböző zöldségekkel-gyümölcsökkel (alma, saláta, banán) tehetjük változatosabbá.

 

Ivarérettség: Ivarérettségüket 1 éves korban érik el. A költési időszak jjanuártól-júliusig tart, egyes területeken ebben az időszakban akár ötször is költenek. A fészekalj 3-5 kékeszöld tojásból áll, ezeken vörhenyesbarna vagy ibolyaszín foltok találhatók. A tojásokon kimondottan csak a tojó kotlik, 14 napig, ez időben a hím eteti a nőstényt. A fiatal madarak körülbelül 15 nap után repülnek ki.

 

 

A fiatalokat célszerű nagyobb kalitkában vagy szobai röpdében elhelyezni. Amelyik fiatal 6 hónapos koráig nem kezd el fügyülni, szinte biztosra vehető, hogy tojó.

 

 

 

 

 

Asztali nézet