Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

A papagájok és egzóták mellett, a gerlék és különböző galambfajták is megérdemelnek egy elkülönített részt. Próbálom ezen fejezetben az összes galambfajtát összegyűjteni és hasznos információval ellátni az érdeklődőketKacsintás Kellemes olvasgatást.

 

 

Talán először azokkal a fajokkal kezdeném, melyeket Én is tartok.

 

Kacagógerle

 

Eredeti élőhelye: Északkelet-Afrika és India, de előfordul a Balkán-félszigeten is.

Fészekalj: 2 tojásdad, fényes fehér tojás.

Kotlási idő: 14-16 nap.

Kirepülési idő: 15-17 nap. A szülők kb. egy hónapos korukig etetik a fiókákat.

Átlagos élettartam: 8 év.

Méretük: kb. 28 cm.

Elhelyezésük minimum 80x90x90-es kalitkában, de legjobb számukra egy tágasabb röpde. A röpdében egy, három vagy annál több párt tartsunk, sosem kettőt mert abból csak harc lesz. A domináns pár kiszorítja a gyengébbet. Tarthatjuk őket együtt pintyekkel, kisebb papagájokkal, fácánokkal együtt. Télen enyhén fűtött helyen teleltessük őket. Ivarérettségüket  kb. 8 hónapos korukra érik el.

Ha a pár megszokta a helyét, szinte azonnal költésbe kezdenek és két havonta két fiókát nevelnek fel. Én 2010. augusztus végén állítottam össze egy párt, akik egy hét múlva két tojással leptek meg. Nagyon szapora fajta, ha jól érzik magukat, évente 12 fiókát is felnevelnek.

Nálam hasonló fészekkosárban költenek:

 

Itt pedig kb. két hetes fiókák láthatóak. Nagyon gyorsan fejlődnek.

A kacagó gerle külön is tartható és könnyen megszelídíthető, még felnőtt korban is, ha elegendő türelmet és időt fordítunk rá. Fontos, hogy a madár minél többet lássa a gazdáját, hogy mindig gyengéden beszéljünk hozzá és finomságokat adunkj neki a tenyerünkből, így pár héten belül már eléggé megbízik bennünk ahhoz, hogy megálljon az ujjunkon. Ha a gerle a szárnyait a válla fölé emeli és hátrálni kezd, vonuljunk vissza és próbálkozzunk később. A rémült gerlék akkora erővel csapódnak a ketrec rácsainak, hogy akár meg is sérülhetnek. Ha sarokba szorítják, a rémült galamb a szárnyaival védekezik, legtöbbször nem harap vagy csíp.

Táplálásuk különböző magvakból álló keverékkel (  búza, köles, rizs, cirok, kukoricadara, bükköny, aprított mogyoró, sáfrány és az apró, fekete napraforgómagvakkal) történik, melyet megvásárolhatunk a takarmányboltban, vagy rendelhetünk az interneten.

Biztosítsunk a gerléknek külön étel- víz és daratárolót! A kacagó gerle, mint minden galambféle, a vizet a csőrével szívja fel. A földről eszik, ezért a legjobb, ha az etetőket is a ketrec alján vagy annak közelében helyezzük el.

 

 

Gyémántgalamb

 

 

Elterjedése: Közép-és Észak Ausztrália.

Élőhelye: nyílt, füves síkságok, száraz cserjések, szántók, kertek, parkok.

Fészekalj: 2 tojásdad, fehér tojás.

Kotlási idő: 12-15 nap, mindkét nem kotlik.

Kirepülési idő: 12-14 nap.

Átlagos élettartam: 8 év

Mérete :19 cm.

A gyémántgalambocska a legkisebb tenyésztett galambok egyike. Nevét apró, ék alakú, fehér szárnyfoltjáról kapta.

A gyémántgalamb rendkívül jámbor, csendes jószág. Más madarakkal együtt azért nem ajánlatos tartani, mert még a mellette törpének tekinthető zebrapintyek is képesek megkopasztani és tollait fészekanyagnak felhasználni, ugyanis a gyémántgalamb ellenállás nélkül mindent eltűr. Valamiféle agresszivitás esetleg akkor tapasztalható, ha több madárkát tartunk közösen és a hímek vetélkednek a tojók kegyeiért.

Etetés-itatás

Eleség tekintetében a gyémántgalamb nem válogatós, szívesen fogyasztja a készen kapható pintykeveréket vagy kanárieleséget egyaránt. Fiókaneveléshez a lágyeleség adagolása elengedhetetlenül szükséges. Tavasztól a kertünkben található tyúkhúrt is szívesen fogyasztja.

Fészkelőhelynek megfelelő számára egy kis kosár, vagy a kanáriknál is használt nyitott fészek.

Ellenálló faj, gyakran egész télen kint tartható, ha méretes, huzatmentes védőházikót bocsátunk rendelkezésükre, ahová a nyírkos idő elől elhúzódhat.

 

Álarcos gerle vagy fokföldigalamb

 

 

Elterjedése: Afrikában a Szaharától délre, a Közel-Keleten és az Arab félsziget egyes részein ismert.

Élőhelye: száraz, nyílt területek, szántók, falvak.

Átlagos élettartam: 8 év.

Fészekalj: 2 tojásdad, krémszínű, néha fehér tojás.

Kotlási idő: 14 nap, mindkét nem kotlik.

Ez az igen tetszetős gerle, a gyémántgerlénél valamivel nagyobb termetű. Tartása viszonylag könnyű, de a hideg éghajlatot megérzi, ezért elengedhetetlen számára az éjszaka halvány fénnyel kivilágított, fűtött védőházikó.

A természetben kis csoportokban él, így nagy, társas röptetőben érzi jól magát, más madarakat nem zavar. Gyorsan megszelidül, hamar megszokja, ha kézből etetik. A természetben vékony gyökerekből és fűszálakból a talaj közelébe, sűrű növényzetbe építi a fészkét. A röptetőbe szeret sütkérezni, ehhez több helyen biztosítsunk számára dúrva homokot. Néha kettő vagy több év is eltelik mire egy pár költeni kezd. A fészekrakáshoz biztosítsunk számukra vesszőkosaratvagy drótfonatot.

Gyakran előfordul, hogy a pár még fel sem neveli az előző költésből származó fiókákat, amikor már új költésbe kezdenek. A magára hagyott fiókákat a dajkaszülőnek kiváló gyémántgalambocska gond nélkül felneveli.

 

Karvalygalamb

 

Hazánkban kevesen tartják ezt a szép galambfajtát.

Elterjedése: Délkelet-Ázsia, Indonéz szigetvilág.

Élőhelye: facsoportokkal és bozótossal tarkított, nyílt területek, esőerdők széle,szántók, kertek, parkok.

Átlagos élettartam: 8 év.

Fészekalj: 2 tojásdad fehér tojás.

Kotlási idő: 13-14 nap. Mindkét nem kotlik.

Kirepülési idő: 12-13 nap.

Mérete: 22 cm.

Ennek az elbűvölő szapora, sokoldalú és alkalmazkodó madárnak a népszerűsége az elmúlt években nőtt meg. A tojó valamivel kisebb mint a hím, és a tollazata is fakóbb.

Vannak akik szerint társas röptetőben nem túl érdekes jelenség, mindazonáltal egy pár nagy örömet szerez a gazdájának. Nem kifejezetten élénk madár, inkább higgadtan mozog és lopva figyeli maga körül a mozgolódást.

Általában csendes természetű, még a tenyészidőszak alatt is. A háborgatásra azonban érzékeny, költéskor különösen ügyeljünk a csendre és nyugalomra. A tapasztalatok azt mutatják, hogy télen fűtött helyen kell tartani.

 

 

 

 

 

folyamatban......................Kacsintás

 

Asztali nézet