Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Hogyan csalogassunk kertünkbe vadon élő madarakat?

 

Mit szeret a madár a kertben és viszont?

 

Az egyik legjobb mód, hogy kertünkbe növeljük a madarak számát, ha megfelelő növényeket választunk, s annyira a természetes környezetet mintázzuk, amennyire ez csak lehetséges. Próbáljunk olyan növényeket ültetni, amelyek maximális dió-, mag-, bogyó-, rovarbőséggel bírnak! Ha lehetséges, változatos területet létesítsünk, gyeppel, sziklakerttel, sövénnyel, virágággyal, bokrokkal és fákkal.

Épp a legjobban ápolt gyepek megfelelőek a földigiliszták és olyan rovarok számára, amelyek a fekete rigónak és a vörösbegynek kedvelt tápláléka. A mi kertünkben a feketerigó szinte tavasztól-őszig vendég. Főleg az öntöző beindítása után jelennek meg, de sokszor figyeltem meg őket egy meleg nyári nap után fürdőzni az öntöző alatt. Sok kártékony rovart összeszednek a kertben.

Ha sövényt telepítünk, használjuk azokat az őshonos fajokat, mint pl. a galagonya, magyal és a mogyoró! Ezek búvóhelyet és táplálékot is nyújtanak. Az őshonos fák, mint amilyen a tölgy, a fűz, a nyír, a kőris és a berkenye számos olyan rovart és hernyót táplálnak, amelyeket viszont a madarak zsákmányolnak. A gyümölcsfák, mint az alma, a körte és a vadcseresznye éppolyan mutatósak, mint amilyen táplálóak a hullott gyümölcsök ősszel. A bogyók hagyományos őszi táplálékai a rigóknak, ezért egy jó természetszerű kert nagy választékot nyújt olyan növényekből, mint amilyen pl. a sóskaborbolya, a magyal, a bodza, a tűztövis és a madárbirs.
A színpompás virágok a rovarokat vonzzák, őket pedig elsősorban a poszáták fogyasztják ahogy a napraforgó az őszirózsa, a nefelejcs magvait pedig a pintyfélék.

 

Milyen fákat ajánlatos ültetnünk?

 

Fészkelésre alkalmas: Lucfenyő, erdei fenyő, közönséges boróka, tiszafa, közönséges gyertyán, mezei juhar, korai juhar, hegyi juhar, májusfa, júdásfa, közönséges puszpáng, kutyabenge, orgona, kányabangita, ostroménfa, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, fagyal, borostyán, vadszőlő, borbolya, kislevelű hárs. Védőcserjének és fészkelésre is alkalmas fajok Közönséges boróka, közönséges gyertyán (többször visszametszve), mogyoró, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, lilaakác, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, húsos som, orgona, fekete bodza.

 

Sövénynek való fajok: Mogyoró, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, téli magyal, közönséges magyal, csíkos kecskerágó, bibircses kecskerágó, veresgyűrű som, közönséges fagyal, télizöld fagyal, kányabangita, télibangita, közönséges hóbogyó.

 

Táplálékot is adó fajok: Lucfenyő, erdei fenyő, déli ostorfa, nyugati ostorfa, fekete eperfa, fehér eperfa, madárberkenye, házi berkenye, madárbirs, tűztövis, egybibés galagonya, kétbibés galagonya, kökény, vadcseresznye, zelnicemeggy, húsos som, fekete bodza.

 

 

 

Asztali nézet