Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Pár fontos információ, nagyobb madár vásárlása előtt!

Mielőtt családi kedvencként, vagy tenyésztésre nagyobb (jákó, amazon, kakadu, ara,) papagájokat vásárolnánk, nagyon alaposan járjunk utána, hogy a tartásukhoz mi is szükséges.

 

Ne vásároljunk olyan madarat ahol az alábbi dolgok nincsenek meg:

 • Gyűrű vagy chip (e nélkül azonosíthatatlan a madár és egy ellenőrzéskor azonnal elkobozzák az állatot) Úgy se vegyük meg a madarat, hogy a "tenyésztő" egy borítékban vagy zacskóban adja melléjük a gyűrűt! A gyűrűnek vagy a chipnek mindenképpen a madáron kell lennie. Chipes madár esetén csak úgy hozzuk el a madarat, ha a chipet leolvasóval azonosítottuk. Ehhez vigyük el az állatorvohoz, ak 1 perc alatt azonosítja a madarat.
 • CITES papír. Ha nincs ilyen papírja a madárnak, nem is tarthatnánk otthonunkban, ugyanis ez igazolja  a madár eredetét. Ez a dokumentum egy A4-es formátumu halványzöld papír kell, hogy legyen melyen szerepelnie kell a madár azonosítójának (gyűrszám vagy chip) van amikor a kelés időpontja is szerepel rajta, de ha ez nincs feltüntetve nem baj. Ha a tenyésztő igéretet tesz arra, hogy a későbbiekben majd postázza a madár papírját, ne hozzuk el a madarat addig míg nincs meg a papír. Sajnos olyan esetről is hallottam már amikor az eladó kifizettette a CITES papírt a vásárlóval. Soha ne fizessünk ezért a dokumentumért, hisz ennek összegét a "tenyésztőnek" kell rendeznie. Azért teszem idézőjelbe a tenyésztőt mert sokan annak nevezik magukat, holott meg sem közelítik a tenyésztői munkát. Olyat is hallottam, hogy valaki elvitte a madarát egy kiállításra, ahol elkérték a kiállítás végéig a CITES paprt, hogy azt majd a végén visszaadják ami természetesen rejtéjes módon eltünt. Soha ne adjuk ki kezünkből a CITES papírt!!!!

 

Tehát nagyon fontos, hogy a fent leírt dolgokra figyeljünk oda, különben könnyen csalódás érhet benünket amikor lefoglalják a kis kedvencünket. A hatóság nem fogja elfogadni a tudatlanságot, hanem elviteti a madarat az állatkertbe!

Fentiek mellé feltétlenül el kell olvasni "amit a CITES engedélyröl fontos tudni" fejezetet is.

 

Ha bármilyen kérdés merül fel a témában, itt megbeszélhetjük.

Vendégkönyv

Kép újratöltsée
 • 2018-04-07 19:56:07
  Kedves Betty!
  A problémám az, egy barátnőmnek a két hullámos papagája van, és úgy látszik párosodtak. A szüleink nem értenek a madarakhoz, mi meg csak két 10 éves kislány vagyunk, és szeretném megkérdezni hogy ide kell-e cites papír, vagy gyűrű, vagy chip, és ha kell, akkor hogyan lehetne beszerezni?
 • Keresztesné Szmrecsányi Erika (kinairozsa@gmail.com)
  2016-02-14 08:08:03
  Kedves Betti!

  Egyetlen zártgyűrűs madaram van,-ez egy kecskepapi, a párja már gyűrű nálküli, minta többi madaram is. Miskának világoskék gyűrűje van. Szeretném megkérdezni, mikori évjárat lehet. Egy dátumot találtam ehhez a színhez, 1999. Azért remélem nem ilyen öreg.A lányka mellette még nagyon fiatalka, bár 10000 Ft-ot fizettem érte, mondván, hogy pár, és nemsokára költenek. Nekem csak 10 madaram van, Hullámos, kecske és nimfa. Ez a cytes dolog érdekelne, mert kereskedésben is jelöletlen madarakat árulnak, akitől én vettem okleveles tenyésztő,-bár a szaporító szó jobban illene rá. Sajnos későn kezdtem el olvasni a témában, mára sok ismeret anyagot gyüjtöttem.Mennyibe kerül és hol szerezhető be ez az okmány? Illetve a zárt gyürük. Mit csinál az, akinek több száz madara van? Ilyet is többet ismerek. Válaszát előre is köszönöm. Miska életkora azért is érdekel, mert semmi érdeklődést nem mutat a lányka iránt. Szerezzek be mellé egy fiatalabb kecske hímet? Nagyon várom válaszát, üdvözlettel: Keresztesné Erika
 • 2015-07-19 12:32:34
  vettem egy szenegáli papagájt, kértem Cites engedélyt, de a tenyésztő azt mondta nem a szenegáli nem cites, csak DNS igazoló papírt kaptunk, amin a madár gyűrűszáma van feltüntetve.. kérdésem, hogy valóban elkobozhatják a madarat így?
 • Betty
  2014-10-11 03:35:32
  Gábor, amikor megszületik egy madár, 2 hetes koráig gyűrűzhető. Ezt a tenyésztőnek tudnia kell ha gyűrűzi a madarait. Utána nem lehet már gyűrűzni mert nem megy a lábára.Gyűrű nélkül sincs gond de ha biztos akarsz lenni a korában, a gyűrű a mérvadó.
 • 2014-08-04 17:47:22
  Szia! Én vettem egy fiatal nagysándor fiút.Nincsen gyűrűje.Szeretnék venni egy tojót is mellé.Ha majd lesznek fiókák akkor mi a teendőm,hogy gyűrűzve legyenek a kicsik? Várom válaszod:Gábor
 • Betty
  2014-04-09 15:14:45
  Saca, a magyar hatóságot is fel kellene hívnod.
 • 2014-04-05 05:16:04
  Helló! Közben felhivtam az itteni hivatalt, és kiderult, hogy itt Angliaban igazából nem kell semmien papír. .. kerelmeztem a CITES papírt de majdnem kinevettek... egy uniós törvényre hivatkozva, hogy az nem kell... azt mondták ha van a madarnak zárt gyűrű a lábán nem kell semmi. Ha ki akarom vinni az országból akkor menjek el es csinaltassag egy egészségügyi bizonylatot és mehetek. Közben érdekes utkozeseket fedeztem fell... magyarorszagon viszont mások a törvények. ..oda kell minden fele papír. . Kicsit elkeserettem, hogy most akkor hogyan fogunk haza költözni. A madár nélkül nem megyek :)
 • Betty
  2014-02-14 20:10:49
  Saca, a papírja zöld színű? CITES nevű papír kell a madárhoz feltétlen. Ha hazaköltözik, a Természetvédelmi felügyelőségnél le kell jelenteni a madarat mellyel a nevére fog kerülni. Le lehet tölteni nyomtatványt a cites.hu oldalról. Péter, a gyűrűszámnál a H betű magyarországot jelenti. A 2260 a tenyésztő száma és ha jól veszem ki 2011-es a páva.
 • Szeles Péter (szpeter48@hotmail.com)
  2014-01-24 14:41:28
  Vásároltam egy páva tojót, amelyre az az eladó lábgyűrűt helyezett fel. A gyűrű a következő adatokat tartalmazza: H 22 60 1 1 7 6 EE. Kérem sziveskedjen tályékoztatni, hogy ezek az azonosító jelek mit takarnak. Hosszabb ideje tenyésztek pávát, de gyűrűzni nem szoktam. Az eladó állítása szerint ivarérett a pávatojó, de az én ismeretem szerint még csak ebben az évben lesz az. Köszönettel:Szeles Péter
 • 2014-01-23 22:16:32
  Jó estét kívánok elnézést a késö esti zavarásért Érdeklödni szeretnék hogy egy szürke jákot vettem Angliaban 13 hetes gyűrűvel elatott madár. És mikor megvettem egy papirt kaptam hozza... ( HATCH CERTIFICATE ) tollal rá irta az allat adatait. Gyűrű számot DNA SZAMOT (DNS). Azt szeretném kerdezni, hogy ez elég e vagy még kell e nekem valami? És meg annyi, hogy ha haza költözőm meg mien papirokat kell beszereznem? Válaszát elore is köszönöm.
 • Betty
  2013-12-21 17:22:18
  Catin, ha tudod igazolni, hogy valóban örökölt a madár, akkor 5 ezer ft-ért ad neked cites papírt a hatóság.
 • 2013-12-20 14:53:12
  örököltem egy nemes papagájt de a cites papírt nem találtam meg.zárt gyürű van a lábán.be lehet pótólni a papírt?
 • Betty
  2013-12-19 07:26:49
  Tiki, szerintem kérdezd meg az illetékes Természetvédelmi hivatalt, nehogy a határon derüljön ki, hogy valami nem jó. Elképzelhető, hogy orvosi igazolást kell vinned magaddal amivel igazolod, hogy a madár egészséges.
 • 2013-12-08 14:56:58
  Van egy kék homlokú papagájom és szeretném kihozni Máltára, ahol élek. Van gyűrűje és cites papírja is, kell-e még valami Eu-n belül ahhoz, hogy elhozhassam?
 • Betty
  2013-05-15 12:27:30
  Bálint, ezek a madarak védettek az egész világon. Mindenhol kell hozzájuk CITES papír. Elvileg a határon papír nélkül be sem lehetett volna hozni de meg kell kérdezni a hatóságot.
 • Laskó Bálint (laskobalint@gmail.com)
  2013-03-24 09:28:30
  Tiszteletem.A próblémám a következö,Ausztriában vásároltam ,egy Venezuelai Amazont ott nem cites köteles madár,igy ninvs neki papirja.Én szeretnék hozzá papirt ,ennek mi lenne a menete,hol,és hogyan kérhetnék?Ha eggyáltalán tudok!Köszönettel :laskó
 • Betty
  2012-10-05 18:09:44
  Üdvözlöm László! Egy jákó papagájt csak úgy szabad megvenni, hogy cites papírja is van. A chip vagy a gyűrű az egyedi jelölést szolgálja így valamelyiknek kell a madáron lennie. Tehát cites papír és gyűrűzött a madár, vagy cites papír és chippel ellátott a madár :) Az áruk változó. Szelíd madarat 130-150 ezer ft körül lehet vásárolni.
 • Pap László (horselaci@gmail.com)
  2012-09-24 18:42:23
  Jó estét kívánok elnézést a késö esti zavarásért Érdeklödni szeretnék hogy egy szürke jákó papagáj chipel rendezett Cites papirokal milyen árba van ? Vagy létezik olyan is hoyg vagy cites papirja van vagy chip vagy zárt gyürüje ezekböl valamelyik?
 • Betty
  2012-07-25 16:05:47
  Üdvözlöm Béla! Kérdésére a beszélgessünk menüpontban válaszoltam. :)
 • 2012-07-23 17:09:37
  Jo napot!Olyan kérdésem lenne,hogy az almaecetet hogyan kell adnom a madaraimnak?Milyen idokozonként?Válaszát elore is koszonom!
 • Betty
  2012-04-29 18:21:00
  szia Judit! Az aratinga vagyis nap papagáj is bejelentés köteles. Milyen szerződésed van? Ha nincs gyűrűje, chipnek kell a madárban lenni. Arról sincs tudomásod? Ha se Cites papír, se egyedi jelölés (gyűrű, chip) akkor könnyen bajba kerülhetsz. Megvan még az a kereskedés ahol vetted a madarat?
 • 2012-04-27 19:02:01
  Szia Betty! Az lenne a kérdésem,mi a helyzet a több éve kereskedésben vásárolt madarakkal?Hét évvel ezelött vettem az aratingámat Bp-en állatkereskedésben csak szerződésem van gyűrűje nincs,egy másik helyen vettem a másik aratingát aki hozzá teszem nagyon rosszul nézett ki megmondták őt találták,akkor most elvehetik tőlem?
 • Betty
  2012-03-08 17:17:51
  Szia Adrián! A védett madarakat (jákó, amazon, kakaduk, ara stb..) anélkül nem tarthatod, hogy ne legyen CITES papírjuk. Ezt a papírt a vásárláskor az eladó köteles neked átadni. Ennek hiányában nem szabad a fent említett madarakat megvásárolni. Mikor megszületik a madár, le kell jelenteni a tenyésztőnek a természetvédelmi felügyelőség felé a szaporulatot és ők adják ki a további tartásához a CITES papírt. Tehát, ha te vásárló vagy neked semmi dolgod nincs, csak azt figyelni, hogy rendelkezik-e a madár CITES papírral.
 • Csernus Adrián (csernusadrian@freemail.hu)
  2012-02-23 17:02:29
  Szia. Én azt a CITES papíros részt nem értem, mert azt hol és hogyan kell össze állítani?

 

Asztali nézet