Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Anyu vegyél nekem egy madarat....avagy segítség a kezdő madártartóknak.

 

 

 

A gyermekek kb. 5-6 éves korában eljön az az idő, mikor szeretnének egy kisállatot, gondoskodni valakiről.

Kedvencünk kiválasztása előtt, tisztában kell lennünk néhány fontos tényezővel. A madár kiválasztásakor megnehezítheti a helyzetünket, hogy milyen szempont alapján is döntsünk egy-egy madárfaj melett.

Nézzük a szépségét? Vagy a hangját, hogy milyen szépen tud énekelni, vagy éppen milyen hangos? Mielőtt szépsége vagy szép éneke miatt választanánk ki egy madarat, nézzünk utána a szakirodalmakban, vagy akár a honlapomon a faj táplálkozási szokásainak és igényeinek.

Vannak olyan madarak, melyek kifejezetten sok törődést igényelnek, míg mások megkövetelik a nagyobb röpdét, különleges étrendet.

 

Amennyiben a madarat házi kedvencnek szánjuk, csak fiatal példányt válasszunk, így nagyobb annak a lehetősége, hogy a madár szelíd lesz. Az életkor meghatározásához nézzük meg a madár gyűrűjét. A korában csak akkor lehetünk biztosak, ha a gyűrűje nincs megvágva.

Első lépések:

  1. Otthonunkban nézzünk ki egy olyan helyiséget, ahol madarunknak ki tudunk alakítani egy nyugodt, békés, világos, huzattól mentes helyet. (ha lehet ez ne a konyha legyen, hisz a madárnak nem tesz jót a gőz, pára, illetve veszélyforrást is jelenthet pl: egy forró vízzel teli fazék)
  2. Szerezzünk be egy megfelelő kalitkát, melyet a madarunk méretéhez igazítsunk. Figyeljünk arra, hogy a madár kényelmesen elférjen majd a kalitkában. A kalitka kiválasztásánál figyeljünk a praktikusságra. Kapható már sok olyan kalitka, melynek az alsó tálcája kihúzható, így könnyű a takarítása, illetve az etetőket is ki tudjuk takarítani a kalitkába benyúlás nélkül.
  3. A kalitkába-amennyiben ezek nem tartozékok- vásároljunk különböző kiegészítőket. Pl. Itatót. Olyat érdemes vásárolni mely praktikusan takarítható. Én a kalitkába kívülről berakható itatókat szeretem, hisz nem zavarjuk a madarunkat a ki-be nyúlással. 

A fenti ábrán látható itatót, csak kis és közepes méretű madaraknak ajánlom. Egy nagyobb madár (jákó, amazon) ezeket pillanat alatt szétszedi.

Ha nagyobb testű madarat szeretnénk vásárolni, akkor célszerű fém etető és itatótálakat beszerezni.

A boltokban kapható kalitkákhoz általában műanyag ülőrudakat adnak. Ezeket azonnal cseréljük le fa ülőrúdakra. Mindenkinek van a lakóhelye közelében fa, vagy esetleg kisebb erdő, ahonnan be tudja szerezni ezeket az ülőrudakat. Olyan átmérőjű ágat válasszunk, melyet a madár lába nem ér át, de kényelmesen tud rajta kapaszkodni.

A képen látható ülőrudat pl egy nimfapapagájnak nyugodtan berakhatjuk.

Vásároljunk madarunknak szépiát, vagy más néven csörkoptatót melyben nagyon sok vitamin, ásványi anyag,kalcium található. 

A kalitkába vásároljunk különböző játékokat. A hullámos papagáj különösen kedveli a csörgő játékokat, tűkröt, hintát. Nálam szinte minden madár egyik kedvenc játéka a hinta. Az amandinától a jákóig mind szeret rajta lógni egész nap.

 

A megfelelő magkeveréket is vállaszuk ki. Az üzletekben a madárkeverék tasakján láthatjuk, hogy melyiket melyik madárnak ajánlják, így könnyű a dolgunk.Vásároljunk belőle csak annyit, melyet madarunk kb egy hónap alatt megeszik, ugyanis könnyen beletelepszik a moly.

 

Ha mindezek megvannak, indulhatunk a kereskedésbe, vagy a tenyésztőhöz a madárkánkért.

A vásárlás helyét az is meghatározza, hogy milyen a madár fajtája, illetve milyen célra vesszük. A közönséges fajok, mint pl. kanári, hullámos papagáj, nimfa papagáj, szinte minden kisállatkereskedésben megtalálhatóak. Ha ritka fajt vagy különlegeset szeretnénk vásárolni, ahhoz leginkább kiállításokon, vagy tenyésztőnél juthatunk hozzá.

 

Ha megvan a helyünk ahol vásárolni szeretnénk az alábbi dolgokra figyeljünk:

-  Ne vegyünk olyan madarat amelyik gubbaszt felborzolt tollal az ülőrúdon, de olyat se vegyünk amelyik túlságosan ideges.

- Nézzük meg a madár tollazatát....legyen rendezett, fényes. A csőr alakja normális,a fejlődése legyen rendben.

 

Kisebb gyerekeknek én az alábbi fajokat ajánlanám:

  1. hullámos papagáj,
  2. nimfa papagáj
  3. kanári
  4. zebrapinty

Kanári esetében kaphatók gyönyörű (pl. piros) színben pompázó színkanárik. A kereskedő célja nyílván az, hogy minden madarat eladjon. Ha piros kanárit szeretnénk vásárolni, csak úgy vágjunk bele, ha tudunk számára biztosítani a továbbiakban is színezőt, ami nem olcsón kapható. Ha madarunk nem kapja a színezőt, ki fog fakulni és egy piros madárkából, narancssárga madarunk lesz, ami szintén nagyon szép, de ha mi pirosat szeretnénk több évig nevelgetni, akkor ezekre is gondoljunk, így nem fog csalódás érni bennünket.

A nagyobb fajokat mint pl. jákópapagáj, amazon, ara gyermekek mellé nem ajánlatos vásárolni. A társunk a papajáj c. fejezetben erről már írtam.

 

 

Ha megvan a kiszemelt madárka, gondoskodjunk a nyugodt körülmények közti hazaszállításáról. Madarunkat lehetőleg ne a kalitkájában vigyük haza, hanem kérjünk neki egy kisebb dobozt, amiben nem törheti magát össze a hazaszállítás alatt.

Azért javasolják általában a dobozt, melyre vágtunk pár apró lyukat, mert a dobozban nem lát a madár és nem is tudja magát összetörni. Ha egy kalitkába tesszük be az autó hátsó ülésére, szegény madár rémülten fog repkedni, hisz azt sem tudja hol van és mi történik vele.

 

Mikor hazaértünk, madarunkat engedjük át a szépen előkészített, berendezett kalitkájába és biztosítsunk számára nyugodt, csendes környezetet. Jó, ha  a madarat hagyjuk egy-két napig nyugodtan feltérképezni az új helyét. Ne zavargassuk, ha kisebb gyermeknek vásároltuk, akkor mondjuk el neki, hogy nem jó ha kiabálunk, szaladgálunk a madárka körül.

Pár nap elteltével észre fogjuk venni, hogy madarunk élénken ugrál a kalitkában, jól érzi magát. Ekkor beszélhetünk hozzá, illetve lassan közelíthetünk a kalitkája felé.

 

 

 Szinte minden madár társas lény. Ha megengedhetjük magunknak, párban vásároljunk madarat, hogy a hétköznapokon mikor dolgozunk, madarunk ne unatkozzon egyedül a lakásban.

 

 

Asztali nézet