Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Jákópapagáj

 

 

(Fotó: Adler Tamás barátom jákója, Yoki)

 

Fontos tudnivalók a jákópapagájról:

 

Származási hely: Közép-Afrika

Átlagos életkor: Fogságban 70-80 év, szabadon kb. 30 évig él.

Testnagyság: kb. 33 cm.

Ivarérettség: 2-3 éves korban, de egyes tenyésztők szerint akár később is 4-5 éves korban.

Színe:  Alapszíne halványszürke, a tollak szegélye fején és nyakán világosabb, hasán sötétebb árnyalatú. Farcsíkja egészen világos, csaknem fehéres-szürke. Szárnya 23-25cm, a kézevezők sötét-szürkék, farkfedői és 8-9,5 cm-es farka korall-vörös. Írisze sárgásfehér, fekete csőre 3,5cm-es, lába sötét-szürke. A tojó csupasz pofafoltja a szem mögött lekerítettebb, az orra kisebb, a fej profilban kerekebb; míg a farktollak a hímnél ,,kilógnak� az evezőtollak alól, a tojónál rendszerint fedetten maradnak. A fiatalok farka sötétebb vörös, az alsó farkfedők szürkék, csak csúcsi részük vörös, íriszük előbb (kb. 4 hónapig) sötét-szürke, majd világos-szürke (egyéves korig), később sárgás és kb. 2-3 éves korban alakul ki a végleges színárnyalat.

Táplálása:

Alaptakarmány: jó minőségű magkeverék: csíkos napraforgó, kukorica, zab, búza, köles, fénymag, kendermag, borsó.

Ez szárazon és csíráztatva egyaránt. A félérett napraforgót és a tejes kukoricát szívesen fogyasztják.

Zöldség: Saláta (vigyázni vele, hisz a saláta az első olyan növény, amely a méreganyagokat elraktározza), sárga, ill. fehérrépa, zeller reszelve, cukini, sütőtök. Én a madaraimnak adok fagyasztott kukuoricát és mexikói zöldségkeveréket is, melyet egy kis langyos vízzel kiengedve naponta kínálok a madárnak.

Gyümölcs: alma, kivi, banán ( a két végét sose adjuk a madárnak), narancs (jól megmosva és meghámozva), mandarin (ebből a túl sok hasmenést okozhat), cseresznye, megy, eper, barack. 

 
Lágyeleség: keményre főtt reszelt tojás, melyet legalább 30 percig főzzünk, kemény reszelt sajt.

 

  

 

Madarunkat ne etessük házikoszttal!!!

 

 

Elhelyezés:

Hogy madarunk ne törje össze a tollait, boldog legyen, legalább akkora kalitka kell neki mint ami a képen is látható!

 

(Fotó: gyulakalit.hu)

 

Tenyésztés:

Ha madarunkat tenyészteni szeretnénk, legfontosabb egy nagy röpde kialakítása. Nálam a költőpár egy 5 m hosszú, 260 cm magas és 1,5 m széles röpdében kapott helyet.

 Keltetésre szánt odú: 30 cm átmérőjű természetes fatörzs vagy 50X30 cm alapterületű 40 cm magas odút használjunk. Mindkettőt elfogadják.
Tenyész időszak általában a téli hónapokra esik, de egy-egy pár tavasszal, ill. nyáron is költ.
A fészekalj általában három-öt tojásból áll, de előfordul,hogy kettő, ritkább esetben négy a tojások száma. A tojásokat 3 naponta rakja le. Általában már az első tojás után elkotlik. Ha a madárházban száraz a levegő, akkor ajánlatos 2-3 naponta langyos vízzel bespriccelni a tojásokra, ill. az aljforgácsra. Az első fióka 28-30 napra kel ki az elkotlástól számítva.

 

 A kikelést követően madarainknak kínáljuk lágyeleséget, gyümölcsöket, csíráztatott magvakat. Az Én madaraim, főleg a főtt tojást és reszelt almát eszik. Kapnak e mellett még gyári lágyeleséget, mexikói zöldségkeveréket, illetve magas tápértékű magvakat is.

 

Hogy a madár jól érezze magát:Nagyon fontos, hogy legyen egy úgynevezett mászófája, amit a kaliton kívül lehet elhelyezni, kivéve persze, ha a jákónak nagy voliere van, ekkor a volieren belülre lehet építeni egy mászófát. A csonthéjas fákat kivéve, szinte mindegyik alkalmas erre a célra. A kaliton belül is, de a mászófán is az a célszerű, ha az ülő rudak legalább 3 cm átmérőjűek. Így a karom kopás is megoldott, mert egyébként igen körülményes a „manikűrözés”. Ha pedig túl hosszú a karom, bármibe beakadhat, ami a madárnak kifejezetten kellemetlen élményt okozhat, ha repülni próbál és pl. viszi magával a terítőt is. Ilyen jellegű rossz élmények miatt akár képes lemondani a repülésről.

A jákót minden érdekli, és mindent ki is próbál. Ezért gondoskodni kell arról, hogy mindig legyen megfelelő játékszere.

Ez lehet egy-két bot, vagy egy, a kalit rácsára fellógatott fajáték vagy bármi, amit marokra tud fogni és el tud vele bíbelődni, illetve szét tud szedni. Vigyázzunk, hogy fém láncot, fém játékot ne adjunk neki, hisz fémmérgezést kaphat. 

Ha elegendő játékot teszünk a madarunk kalitjába, lefoglalja magát, így kevésbé kell attól aggódnunk, hogy tolltépőssé válik.

A tolltépés a párban tartott madaraknál kisebb valószínűséggel fordul elő. Inkább azon madaraknál figyelhető ez meg, melyek unatkoznak, gazdájuk nem fordít kellő figyelmet rájuk.

Feltétlenül gondoskodni kell arról, hogy a kalit nyílásait (vizes, magos vagy egyéb tálka, ajtó) a madár ne tudja kinyitni. Erre a legcélszerűbb karabínert használni.

Szerencsés, ha a kalitot úgy lehet elhelyezni, hogy a madár minél többet belásson az adott területből, legfőképpen a gazda mozgását nyomon követhesse. Ezért célszerű a lakás központi helyére tenni. Arra azonban vigyázni kell, hogy ez a hely ne legyen huzatos, vagy túlzottan napos.

 

 

Egyes jákók nagyon szeretnek fürödni. Én a madaraimat a virágpermetezővel szoktam hetente kétszer lefújni, de ha madarunk bemerészkedik a fürdőkádba, nyugodtan a tussolóval lezuhanyoztathatjuk (óvatosan)

  

Amennyiben kézzel szeretnénk nevelni a fiókákat jó minőségű bébitáppal az alábbi táblázat szerint etessük:

2 hetes korig: 2-3 óránként
3-4 hetes korban: 3 óránként
5-6 hetes korban: 5 óránként
7-8 hetes korban: napi 3 alkalommal
9-10 hetes korban: Reggel és este
10-11 héttől kezdve: Esténként
10 hetes korban kikerülnek kalitkába. Ekkor adhatunk nekik tejes kukoricát, sajtot, banánt, csíráztatott magvakat. Ha már csipegetnek naponta háromszor, majd kétszer és végül már csak este kapnak bébi
tápot.12-13 hetes korban önállóvá válnak.Az egyedül tartott, kedvenc madarak sok törődést és foglalkozást igényelnek. (Bővebben a társunk a papagáj című fejezetben)
                                  (Kézi nevelőtáp)
 

 

                                Sárgahomlokú papagáj 

 

 

 

Elterjedése: Közép - és Dél - Amerika, Brazília déli és keleti része, Észak - Bolívia; Öt alfaja ismert, ezek némelyikét bizonyos források önálló fajként tartják számon.

Élőhelye: Nyílt erdőségek, galériaerdők, erdőszélek, szavannák, esőerdei mocsarak, művelt területek, emberi települések, mindig vízközelben.

Fészekalj: 3 tojásdad, fényes, fehér tojás. Kotlási idő 26 nap, cak a tojó kotlik. Kirepülési idő 63 nap.


Átlagos élettartam 40 év.

A nemek hasonlóak.

Fiatal egyedek: A sárga homlokfolt kisebb, sötétbarna csőr és szivárványhártya.

Méret 40 cm.

A sárgahomlokú amazonpapagáj törzsalakja ( A. o. Ochrocephala) szelíd, ritkán rosszindulatú madár. Kedveli az ember társaságát, beszéd - és utánzóképessége remek, bár nem minden példány inteligens. A fogságban történő szaporítás rendszerint sikerrel jár, de nem árt, ha a tenyészpárokat nagyméretű röptetőben, más pároktól elkülönítve helyezzük el. A fészekodú ajánlott mérete: 45x45x75 cm, 14 cm-es röpnyílással.

Létezik lutínó színváltozata, az A.o. panamensis alfajnak pedig kék mutációja is ismert (ennek homloktájéka fehér). Ez az alfaj Panama nyugati vidékén és Észak - Kolumbia trópusi síkságain él, homloka sárga, a csőre szaru színű, a első csőrkáva hegyén sötét folttal, a lába hússzínű, teste a fejétől a farka végéig mindössze 33 cm nagyságú.

A sárgatarkójú amazon (A.o. auropalliata) tarkója sárga, felső csőrkávája szürke, az alsó szaru színű, a  szemgyűrűje szürke, a lába hússzínű. Közép - Amerikában, Délnyugat - Mexikótól le egészen Costa Rica északi részéig fordul elő.

A legnagyobb termetű alfaj a sárgafejű amazon (A. o. oratrix), amely mexikóban él. Feje sárga, a csőre szaruszínű, a lába élénk hússzínű. Az A.o. belizensis Britt Hondurasban honos, ennek feje kevésbé sárga.

Mindegyik alfajt a már ismertetett amazonokhoz hasonló módon kell tartani és gondozni.

Étrend: A madarunknak szánt magkeverékebn az alábbi magvak szerepeljenek:

Fehér napraforgómag, Csíkos napraforgómag, Kukorica, Búza,Tört zab,Szeklice,Hántolt földimogyoró,(ezt mindig kóstoljuk meg, hogy nem avas-e)Hántolatlan földimogyoró (szintén kóstoljuk meg) Vörös cirok, Pohánka, Kendermag, Patogatott kukorica, Hántolatlan rizs,
Fenyő dió.

Mindig jó minőségű magkeveréket adjunk a madárnak. A jákónál felsorolt zöldségeket, gyümölcsöket ezen madarunknak is bátran adhatjuk.

 

Törpepapagájok 

 

 

2010. szeptemberében megvettem első törpepapagáj párom. Aztán röviddel egy másikat, és így tovább. Jelenleg négy párom van. Számomra nagyon kedves madarak. Egy rózsás párom a szobában nevelkedik. Elmondhatom, hogy viszonylag csendes madarak. Nem lármáznak, egész nap eljátszanak a különböző kalitkába akasztott játékaikkal.Ha közelítek hozzájuk nem menekülnek, érdeklődnek minden új dolog iránt.

 

Nos lássuk mit is érdemes tudni róluk:

 

Élőhely, életmód


Hazája Észak- Tanzánia a Viktória- tó déli partsávja.
1100-1700m magasságú, füves- fás fennsíkon él, kis csapatokban. Ahol bőven akad ennivaló, akár 100 madár is összeverődik. Magvakat, bogyókat fogyaszt, időnként meglátogatja a gabona- és kukoricatáblákat is. Röpte gyors és iránytartó.
Többnyire május- július között, alkalmasint kolóniában, faüregekben (pálmafák) költ, fészekalja három- négy tojás, a fészekanyagot a tojó a csőrében hordja, a kotlási idő 23 nap, a kirepülési idő 38 nap.

Hogyan tartsuk madarunkat:
A megfigyelő számára nagyon szimpatikus dolog, hogy ezeknek a kis papagájoknak a párjai milyen szorosan összetartanak. Nagyobb közösségben (nyugalmasabb időszakban) az egyes párok szorosan egymás mellett üldögélnek, és egymást tollásszák, vagy pihennek. Ha a pár egyik tagja elrepül, a másik azonnal követi; német és angol nevük is erre a szoros kapcsolatra utal: Unzertrennliche- "elválaszthatatlanok", Lovebird - "szerelmes madarak". Emiatt szerintem kegyetlenség egymagukban tartani őket. Legalább egy párt, vagy kisebb közösséget helyezzünk el együtt.
Tarthatók kalitkában és volierben egyaránt. A kalitka kívánatos mérete egy pár madár esetén:80*40*50 cm. Ekkora kalitkában bőven elegendő két ülőpálca.
Egy nagyobb volierben több párt is elhelyezhetünk együtt; arra azonban ügyelni kell, hogy a szomszédos röpdéket dupla drótfonat válaszza el egymástól, és a kalitkák rácsai se érintkezzenek, mert a legtöbb papagájnak megvan az a rossz szokása, hogy a dróton keresztül is veszekedik egymással. Ilyenkor egymás lábában, főleg lábujjaiban tehetnek nagy kárt.
Nagyon intelligens állatok, ezt messzemenően figyelembe kell venni az elhelyezésükkor! A kalitkák ajtainak, odúfedélnek, és bármely nyílásnak tökéletesen kell zárnia. Ha a ketrecükön van olyan gyenge pont, aminek a segítségével kijuthatnak( vagy be), és az olyan akadályt jelent a számukra, amivel fizikailag elbírnak; akkor úgy vehetjük, hogy már kint is vannak, mert abban biztosak lehetünk, hogy szellemileg megbirkóznak vele. 
Más papagájokkal nem férnek meg, legfeljebb a legközelebbi rokon, fehér szemgyűrűs fajokkal érdemes együtt elhelyezni.
Az Agapornisok általában edzett madarak, egészségesen táplálva, és jó kondícióban tartva jól tűrik az időjárás viszontagságait. Átmenetileg alacsonyabb hőmérsékletet is elviselnek, de ajánlatos őket fagymentes helyen teleltetni.
Nagyon lényeges, hogy a madarakat mind röpdés, mind kalitkás elhelyezés esetén, még egy külső drótháló is védje a külvilágtól! 

 

Takarmányozás
Minden Agapornis, meglehetősen sokat eszik, ezért jól kell tartani őket, nem kell félni, hogy elhíznak. Száraz magvak:  köles, zab, napraforgó, csumíz, fénymag, és kevés kendermag, sok zöldeleség, és gyümölcs. Csíráztatott, vagy félérett állapotú gabona magvak, tejes érésben lévő kukoricacsövek.

Nagy élvezettel rágják, (inkább "szecskázzák") mindenféle gyümölcsfa- fűzfa ágait. Fiókaneveléshez mindenképpen ajánlatos lágyeleséget biztosítani.

Tenyésztés
A Fischer törpepapagáj, könnyen költ. Ivarérettségüket gyorsan (esetenként 6-7 hónaposan, de 8-10 hónapos korukra már biztosan elérik.

Állandó hőmérséklet mellett bármely évszakban költhet. A hullámos papagáj odúja megfelelő a számára.Legalább kell egy 17*17cm -es alapterület, és a 25cm- es magasság, 4 -5 cm- es röpnyílás, mivel fogságban nem túl ritkák a 6-7 fiókát számláló fészekaljak.

A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha minden párt külön költetünk. Megfelelő nagyságú röpde esetén, több pár is költhet együtt  - un. kolóniában. Kisebb- nagyobb nézeteltérések előfordulnak, amíg a párok kialakulnak, és odút foglalnak; de ha ez megtörtént, akkor a költés általában már nyugalomban lezajlik. Ha akad egy- két kötekedő madár, nem érdemes kísérletezni, inkább el kell távolítani őket a közösségből. A társas viselkedés nagyon függ a madarak egyedi tulajdonságától- jellemétől, ezért nehéz pontosan megmondani mekkora helyet kell biztosítani adott számú párnak a kolóniában. 
Az Agapornisok- eltérően a legtöbb papagájtól- fészküket növényi rostokkal bélelik ki. A nemzetségen belül, a fehérszemgyűrűs fajok, a rostanyagot a csőrükben hordják a fészekbe, és boltozatos fészket építenek. A Fischer törpepapagáj fészke teljesen kitölti egy hullámos odúját, a bejárata az odú teteje alatt nyílik és bevezet az odú fenekére, annak egyik sarkában lévő kamrába, aminek az alja finomra rágott növényi részekkel van bélelve.
Fészeképítő anyagként legjobban kedvelik  fűzfa hajtásokat, de ennek hiányában más fás szárú növény is megfelel. 
A tojások száma általában 4-6, de előfordulnak 7, vagy annál több tojásból álló fészekaljak is.
A kotlási idő:23 nap, a fiókák kirepülése a 38-42. nap között várható. A fiatalok színe az öregekéhez hasonló, csak kicsit fakóbb. A kirepülés után a szülők még 10-12 napig etetik őket. Önállóvá válásuk után az öregektől külön kell választani a fiatalokat.
8-10 hónapos korukban vedlenek, és ekkor már ivarérettek, de csak egyéves koruk után hagyjuk költeni őket.

 

Vigyázzunk, hogy a fischeri törpét és a rózsás törpe papagájt ne állítsuk párba, ugyanis ezen összeállításokból olyan egyedek fognak születni melyek nem lesznek képesek tovább szaporodni.

 

Szenegáli papagáj

 

 

 

Élőhelye: közép és nyugat-afrika

A hosszúszárnyúak nemzetségének tagja ez a 25 cm hosszú, afrikai papagáj. Kinézete meglehetősen tetszetős, hasa, a szárnyai alatt valamint a farktollai alsó része sárgás, melle, háta, szárnyai és a farktollai zöldek, a feje szürkésbarna! Csőre szintén szürke, lábai világosak! Elsősorban Szenegálban, valamint Gambiában őshonosak! Csapatosan vagy párban keresnek magok, rügyek és  bogyók után! Szociális kapcsolatuk roppant fejlett, sok madarász szereti megfigyelni egymás közt a párokat, vannak akik ezért külön Afrikába is utaznak! A faj nincs veszélyeztetve!

Meglehetősen kedvelt voliermadár, elsősorban külföldön nagyon gyakran előfordul és előszeretettel tenyésztik! Hazánkban is egyre gyakrabban látni, jó természete miatt meglehetősen kedvelt! Beszerzése nem jelent nagy gondot. Beszerzéskor mindig ügyeljünk rá, hogy ellenkező nemű párt vásároljunk, mégha nem is áll szándékunkban tenyészteni, mivel az egyedültartása során komoly problémák lépnek fel! Azonos nemű párt ne vásároljunk, mert csak gondok lesznek! Párban is megszelídülnek és megtanulnak trükköket.

Elhelyezése: Egy pár számára egy 1X1,8X2m-s kerti volier védőházikóval elegendő! Egy volierbencsakis egy párt tartsunk, mert költési időszakban roppant agresszívek lehetnek más madarakkal szemben! Szobai volier ennél lehet kisebb, viszont ne legyen toronykalitka! Logikusan ilyenkor minden nap röptetni kell őket!  Rágási igényük közepes, adjunk nekik friss, lombos ágakat, fajátékokat, gurigákat, kérgeket, kartonlapokat stb. A madaraknak ülőrúdként csakis természetes, nem mérgező és nem permetezett faág jöhet szóba!

Étrend: etetésük nem nehéz, a hagyományos nimfapapagájeleség megteszi, viszont ügyeljünk, hogy az eleségben ne legyen semmi földimogyoró, ill. cirbolyafenyőmag, mert ezek az esetek 90%-ában aspergillus penészgomba spóráival fertőzöttek! A betegség gyógyíthatatlan, a madarat belül megöli a penész, csak a tüneteteket lehet kezelni, emiatt inkább jobb a megelőzés! Zöldeleséget igényelnek, sok gyümölcsöt és zöldséget adhatunk nekik, kivéve az avokádót és káposztát! Erdei bogyók, mint a madárbogyó, a bodza, csipkebogyó és nagyon kedvelt náluk! Állati eredetű eleségről is gondoskodjunk, olyan kéthetente adhatunk nekik főtt tojást, főtt csirkecombot vagy marhahúst! Disznóhúst kerüljük! Adhatunk nekik még főtt rizst, főtt krumplit és főtt tésztát is, amit elkeverhetünk főtt zöldségekkel és főtt hússal.   Efajta kosztot viszont csak mértékkel adjunk, mert a sok hús akár köszvényt is okozhat!

Adhatunk nekik laktózmentes natúrjoghurtot is, melyet mi magunk izesíthetünk egy kis eperrel, szederrel vagy amit a madarak jobban szeretnek! Viszont kerüljünk minden sózott, cukrozott, zsíros, fűszeres, ízesített dolgokat, így ne vásároljunk a boltokban ilyen mézes-mázas mindenféle színben, alakban és ízben kapható csőrkoptatókat, ill. mézeskarikákat, rudakat. A madár nem tudja ezt a fajta ajándékot úgy értékelni, mint egy ember, neki nincs ilyenre szükség, emellett ezek a dolgok mind olyan anyagokkal vannak tele, melyek a madár egészségét nagymértékben károsítják! Csemegeként csináljunk mi mézeskarikát, nem nehéz, viszont mindent  belerakhatunk, amit a madarak szeretnek! Receptet a honlapon böngészve találsz az etetés részlegnél! Csőrkoptató helyett adjunk nekik inkább szépiacsontot, ami kielégíti a madár kalciumigényét is. 

Tenyésztése nem nehéz, viszont mint minden faj esetében szakértelmet igényel, és többek között ezért is inkább bízzuk a tenyésztőkre! A madaraknak így is nehezen találni gazdákat!

Viselkedése: bûbájos, szeretetreméltó, ragaszkodó, bújós kismadár.
Beszéd és hangutánzó képessége közepes, nem kiabál, csicsergõ, füttyögõ hangja kellemes, igazi szobamadár.
Más fajokkal nem ajánlott az együtt tartást, mert meglehetősen aggresszív, domináns egy madár! Volt eset, mikor egy nimfának az egész csőrét letépte.... Esetleg jákópapagájokkal tartható együtt.

 

 

Barnafejű papagáj

 

 

 

Előfordulása: Közép Afrika

Élőhelye: Tüskebozótos szavannák, folyó menti erdők, nyílt erdőségek, fákkal pettyezett füves síkságok.

Fészekalj: 3-4 kerekded, fényes, fehér tojs. Kotlási idő: 26.30 nap, csak a tojó ktlik, a hím közben eteti. Kirepülési idő: 77-85 nap.

Átlagos élettartam: 25 év.

A nemek megkülönböztetése: A nemek hasonlók.

Fiatal egyedek: Mint a felnőttek, de a színezetük halványabb, a szárny alsó fele halványsárga, rózsaszín viaszhártya, szürkés szivárványhártya.

Méret: 22 cm

Energikus kis papagáj, amely ha kell, felemeli a hangját! Ha már megszokta a gazdáját és környezetét, hamar megnyugszik és hihetetlenül barátságossá válik. A fiatal, kézzel nevelt egyedekből kezdőknés is kitűnő házi kedvenc válik.

Fészek: a fészeodú ajánlott mérete 25x25x38 cm. A többi pocephalus fajhoz hasonlóan az odút ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Tágas kalitkában, vagy kis röpdében, megfelelő párral szapora. A tojó fiatalon (1,5-2 éves korban) már tojást rak, de a 2-3 éves tojók megbízhatóbban költenek.

A törzsalak és alfajai (amelyek közül a P. c. zanzibaricus lényegében ismeretlen a tenyésztők körében) sem túl ügyes utánzóművész. Mint egy 10-22 szót sajátítanak el, ettől függetlenül igen aranyosak és szertni valóak.

Sok játékra van szükségük, hogy elfoglalják magukat, és ne tépdessék a tollaikat. 

Étrend: Gyári magkeverék, amelyet gyümölcsmagvakkal dúsítunk, ezeket feltörik és kieszik a belét ( a barack - és almamag ciánt tartalmaz, ezektől tartózkodjunk). Ezenkívül kapjon olajos magvakat (dió, pekándió, törökmogyoró, héjas mogyoró), galagonyabogyót, zöldségeket, gyümölcsöt (alma, ringló, dinnye, füge). Egész évben, de a tenyészidőszakban mindenképpen adagoljunk kálcium -, D3 - vitamin- és foszfortartalmú táplálékkiegészítőt.

 

Asztali nézet