Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Nagy Sándorpapagáj

(Psittacula e. eupatria)

Elterjedése: Észak-India, Nepál, Pakisztán, Banglades, Bhután, Asszám, Srí Lanka.

Élőhelye: síkvidéki erdőségek, művelt területek, mangroveerdők, kókuszöltetvények.

Fészekalj: 2-5 tojásdad, kissé fényes tojás.

Kotlási idő: 21-24 nap, csak a tojó kotlik.

Kirepülési idő: 49 nap.

Átlagos életkor: 35 év.

A nemek megkülönböztetése: A tojó tollazata fakóbb, a nyakról hiányzik a fekete és rózsaszín örv.

Mérete: 45-50 cm. farok: 27-28 cm.

Ezt a madarat legjobb tágas röptetőben, párban tartani, de egy nagyobb kalitkában is eléldegél. Az érintetlen farkú, kifejlett madár a volier dísze, csodásan fest. Fagymentes helyen, védőházikóban odakint is átteletethető.

Gondoskodjunk számára vastag ülőrudakról, nehogy megfagyjon a lábújja. A faszerkezetet elcsócsálja, ezért a röptető vagy kalitka rácsa 4-5 mm vastag drótból készüljön. Csak a kalitkában tartott példányokat lehet beszédre tanítani.

A tenyészidőszak kivételével saját fajtársaival megfér, az egzótákat viszont zaklatja.

Saját fészket készít. Általában fák törzsébe vájt üregben szeret fészkelni. Fogságban könnyen szaporítható, ha elég hosszú röptetőben helyezzük el. A fészekodú ajánlott mérete 45*40*50 cm, legalább 11-12 cm röpnyílással.

Általában 2-5 tojást rak a tojó.

 Színváltozatok: lutínó (nemhez kötött, recesszív mutáció)

Kék (autoszomális recesszív)

Bronz fallow (a fahéj, más néven izabella színmutáció)

 

Étrendje: Nem válogatós. Egyaránt szívesen fogyasztja a virágokat, leveleket, gyümölcsöket, bogyókat, gyári papagájeleséget, csöves kukoricát, zöldségeket, fűzfagallyat, szépiát.

 

 

Kis sándorpapagáj (Örvös papagáj)

(Psittacula krameri)

 

Elterjedése: Indiai-félsziget, Srí Lanka, elvadult populációk-USA, Szingapúr, Anglia.

Élőhelye: erdőségek, szavannák, part menti erdők, művelt területek.

Fészekalja: 4-5 néha 6 tojásdad, fehér tojás.

Kotlási idő: 23-24 nap, csak a tojó kotlik.

Kirepülési idő: 49-55 nap.

Átlagos élettartam: 25 év.

Nemek megkülönböztetése: a nemek hasonlóak, de a jellegzetes gallér, csak a hímen alakul ki.

Mérete: 41 cm.

 

Ezt az inteligens fajt, több száz évvel ezelőtt hozták be Európába. Már az ókori görögök is ismerték, Fogságban a tojó január táján kezd fészket rakni. Ehhez faforgácsot csípked megfelelő alakra. A fészket körülbelül 3 nap alatt építi meg. A fészekodú ajánlott alapterülete 25*25 cm, magassága 45-60 cm, 8 cm-es röpnyílással. Ha a fészek elkészül, a tojó elkezdi lerakni a tojásokat amin egyedül kotlik. A hím közben eteti a tojót, később pedig a kikelő fiókákat is. Kb. egy hét után a tojó is besegít az etetésbe.

 

Szívós faj, fagymentes helyen odakint is teleltethető, de ügyeljünk arra nehogy lefagyjon a lába. A fiatal madarak beszédre taníthatóak, de ez nagyon sok türelmet igényel. Indiában kézzel nevelik a fiókákat, az ilyen egyedekből remek házikedvenc válik, gazdájuk nem kis gyönyörűségére.

Tágas kalitkában tartsuk, a tenyészpárokat legalább 4-5 m hosszú röptetőben szállásoljuk el. A túl kis helyen elhelyezett hímek nemzőképtelenné válhatnak. A szaporítást ne kezdjük túl korán: a fészekodúkat a legjobb március vége felé kihelyezni, így a tojónak elég idő áll a rendelkezésére a fészekanyag elrendezéséhez és május közepén nekifoghat a költésnek.

 

Az udvarlási szertartás igen látványos: a hím kis léptekkel körbeugrálja a tojót, közben bólogat és a begyéből felöklendezett táplálékkal eteti.

 

Étrendje: hullámos papagáj magkeverék, virágok, bimbók, érett és éretlen gyümölcsök, zöldségek, csíráztatott magvak, lágyeleség, szépia.

 

 

Szilvafejű papagáj

(Psittacula c. cyanocephala)

Elterjedése: India, Pakisztán, Nepál, Bhután, Srí Lanka.

Élőhelye: síkságok, erdőségek, mezőgazdasági területek, hegyek lába.

Fészekalja: 4-5 gömb alakú, fehér tojás.

Kotlási idő: 23-25 nap, csak a tojó kotlik, a hím közben eteti.

Kirepülési idő: 49-50 nap.

Átlagos élettartam: 25 év.

Nemek megkülönböztetése: a tojó teste zöld, kékesszűrke fej, halványsárga csőr, a szilvaszínű vállfoltok hiányoznak, rövidebb farok.

Mérete: 35-38 cm.

Kedves természetű faj, kellemes hangja hozzájárul népszerűségéhez. Saját fajtársait megtűri maga körül, a kis testű egzótákkal szemben viszont agresszíven viselkedik. A természetben gyümölcsöket, főleg banánt, virágokat, rügyeket, magvakat, rizst fogyasztanak, fogságban néha nehéz átszokatni a mageleségre.

Ha tenyészteni szeretnénk őket körültekintően vásároljunk párt e csodás, intelligens madárnak, mert  a két évnél fiatalabb hímek és tojók színe igencsak hasonló. Csak akkor szaporodnak, ha a párokat külön, legalább 4*3 méteres röptetőben tudjuk elhelyezni.

A fészekodú ajánlott mérete 20*25*30cm, 8 cm-es röpnyílással. Az odú alját faforgáccsal és fűrészporral borítsuk. Miközben a tojó kotlik a hím eteti. A költés sikeressége érdekében fontos a pihenés. A fészekkontrolt szorítsuk minimálisra, mert a madarak ez idő alatt igencsak ijedősek. A rüptetőbe és köré ültessünk sok cserjét, ez valamelyest csillapítja a félénkségüket.

Fagymentes helyen kint is teleltethetőek, de biztosítsunk számukra vastag ülőrudat.

Étrendje ugyanaz mint a kis sándorpapagájé.

 

Végére egy videóKacsintás

http://www.youtube.com/watch?v=wZdQYUMJFIY&feature=related

 

 

Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Tetszik a honlapom?
Igen
Nem
Asztali nézet