Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Rózsakakadu

(Eolophus (Cacatua) roseicapillus)

 

Talán azért kezdem a rózsakakadúval, mert számomra ez a kakadúfajta a legszebb, legcsendesebb. Magyarországon kevésbé elterjedt, sokan nem ismerik ezt a szép madarat. A többi kakadúhoz hasonlítva ő a legcsendesebb, nem rikácsol, viszont okos,játékos, ragaszkodó, tanulékony madár.

 

Mit kell tudnunk a madárról?

 

Élőhelye: Csaknem egész Ausztrália - néhány partvidéki területet kivéve - és Tasmania keleti része.

Alfajok: Az E. r. assimilis alapszíne halványabb, feje tetején a rózsaszínű árnyalat határozottabb, hazája Nyugat-Ausztrália. Az E. r. kuhli az előbbire hasonlít, de szemgyűrűje szürkés-vörös árnyalatú. Élőhelye a Kimberley-övezet

A nagy papagájok általában igényes párválasztók, ám a rózsakakadu hímek megelégszenek a számukra kijelölt arával. A tojók négy-, a hímek hároméves korukban foghatók tenyésztésbe, és hosszú évtizedeken keresztül szaporodóképesek maradnak. Megfelelő tartás mellett akár a nyolcvan évet is megélhetik. Akár tíz fiókát is nyerhetünk évente egy jó pártól.

 

 

Egy pár elhelyezésére egy négy méter hosszú, másfél méter széles és két méter magas kerti röpde felel meg, melyhez fagymentes védőháznak kell csatlakoznia.

 

Takarmányozásuknál fontos, hogy az minél természetesebb és változatos legyen. Az alaptakarmánynak számító keveréknek negyven százaléka napraforgó, tíz-tíz százaléka köles, fénymag és zab, öt-öt százaléka pedig kendermag, lenmag, búza, dió vagy mogyoró, kukorica és árpa legyen. A vadonban végzett begytartalom-vizsgálatok alapján bizonyított, hogy rendszeresen fogyasztanak rovarokat és más apró gerincteleneket, ezért folyamatosan biztosítsunk számukra állatifehérje-forrást. Ezt legegyszerűbben lisztkukaccal, kutyatáppal vagy főtt csirkehússal tudjuk megoldani.

 

Nemcsak hazánkban, hanem a vadonban is igazi sikermadárnak számít, a hatalmas öntözőrendszerek és az erdőirtások kedveznek terjedésüknek. Ugyanis szeretik a hatalmas nyílt síkságokat, a megritkított erdők faodvai kedvelt fészkelőhelynek számítanak. Hazájukban, ha nem is tűzzel-vassal, de sajnos sörétes puskával és méreggel irtják őket, mert a gabonatáblákban hatalmas károkat okoznak. A rózsakakaduk gyümölcsösökben ritkábban fordulnak elő, de jaj annak a farmernak, akinek ültetvényét egy több százas rózsakakadu-csapat lepi el, mert nemcsak a termést dézsmálják meg, hanem a fiatal hajtásokat, rügyeket is lerágják.

 

Hazánkban mintegy ezer példányt tartanak belőle. Ezenkívül még Új-Zélandon van ilyen nagyságrendű állománya, ahol kitartó és céltudatos tenyésztői munka árán kinemesítették a fehér és a fahéjszínű változatokat is. Most már rajtunk a sor: a tarka színváltozat talán nálunk fog először megjelenni.

 

 

 

 

 

 

Inkakakadu

(Cacatua leadbeateri)

 

 

Származási hely: Ausztrália

Átlagos életkor: 40 - 50 év

Testnagyság (Fejtetotol farokvégig mérve) : 35 cm

Nemek megkülönböztetése: A tojó bóbitáján a narancs sáv szélesebb, írisze vörösesbarna. A fiatal madarak a tojóra hasonlítanak, színeik halványabbak, de a hím madarakon a vöröses árnyalat jobban érvényesül.

Fészkeltetés: 30 x 30 x 70 cm-es fadoboz, 25 cm átmérõjû röpnyílással. Mindkét szülõ részt vesz a költésben, a tojó általában nappal ül a tojásokon, a hím éjjel. A kikelt fiókákat mindkét szülõ eteti, a fiatalok sokáig a szülõk közelében maradnak. Fogságban tenyésztésnél viszont figyelnünk kell a hím madár viselkedését, mert megtámadhatja a fiókákat. Ez esetben távolítsuk el a fészek közelébõl. A fiókákat a tojó egyedül is képes felnevelni. Meglepõen könnyû költésre bírni.

Tojások száma: 2 - 4

Kotlási ido: 30 nap

Kirepülési ido: 6 hét, de egy-két héttel hoszabb is lehet.

 

Inka kakadu 4

Tartás, elhelyezés: legalább két köbméter légterû erõs volier. A legszebb és a legnehezebben beszerezhetõ kakadu, éppen ezért a legdrágább is. Nehezen szelídíthetõ, sok türelmet, gondoskodást igényel, ha mégis sikerül. A fiatal madaraknál természetesen könyebb dolgunk lehet. Néha igen zajos madár, az akllimatizáció után nagyon szívós.

Etetés:Adhatunk neki gyári nagypapagáj-eleséget, földimogyorót, sáfrányos szeklicét, fénymagot, zabot és zabdarát, pázsitfüveket, dinnyét és egyéb gyümölcsöt, zöldséget.

Egyéb tudnivalók: Általában párokban, kis csoportokban fordul elõ, de néha akár 600 fõt számláló csapatokba is összeverõdik. A fával borított száraz övezetek lakója, élettere és ezáltal a populációja csökkenõben van. Általában kora hajnalban, vagy szürkületkor megy inni, meglehetõsen félénk madár. Röpte szárnycsapásokból és siklórepülésbõl áll, repülési tudása akrobatikus, ha kell, akár hátrafelé is repül. Költési ideje december és augusztus közé esik, fészkét eukaliptuszfák üregében rakja, egy fészeküreget általában több éven keresztül használ.

 

 

Kis sárgabóbitás kakadu

(Cacatua s. sulphurea)

 

 

 

Elterjedése: Sulawesi (Celebesz) és más indonéz szigetek.

Élőhelye: Erdők, erdőszélek, kókuszültetvények, szántók, partvidék.

Fészekalja: 2-3 tojásdad fehér tojás.

Kotlási idő: 28 nap. Mindkét nem kotlik.

Kirepülési idő: 70-85 nap.

Átlagos élettartam: 40 év.

Nemek megkülönböztetése: A tojó szivárványhártyája vörösbarna, a hímé fekete.

Mérete: 33 cm.

 

Más kakadufajokhoz képest, szokatlanul csendes madár, a természetben kiterjedt csapatokban él. Gyakori díszmadár ezért viszonylag "olcsóbb" faj. Fogságban az összes alfaja, így a narancssárga bóbitájú is könnyen szaporodik.

Fészkelőhelynek egyaránt megfelel számára az üreges fatuskó, vagy az álló fészekodú, lényeges viszont, hogy a fészekodút 90-120 cm-rel a talaj szint felett helyezzük el. Az odút április és május utolsó hete között helyezzük ki. A fészekodú rendszerint azonnal felcsigázza a pár érdeklődését, akik az első tojást általában az odú behelyezését követő két héttel, a másodikat kettő-öt nappal azután rakják le.

A kotlás, az első tojás lerakása után azonnal megkezdődik. A kikelés utáni napokban a fiókák igencsak zajosak. Gyakran megtörténik, hogy a két szülő, egyszerre eteti a fiókákat.

Étrendje:Az alapeleség gyári nagy papagáj magkeverék. Ezen kívül földimogyoró, fénymag, kukorica, sötétzöld leveles zöldségek (különösen a zsenge hüvelyes zöldborsó) dinnye, egyéb gyümölcsök, bogyók, fűzfaág, szépiacsont.

Igazi kis bohócok. Beszédre is megtaníthatóak. Kiejtésük szép, tiszta. Kedvességükkel, játékosságukkal azonnal belopják magukat az ember szívébeKirály

 

 

 

Nagy sárgabóbitás kakadu

(Cacatua g. galerita)

 

 

Elterjedése: Kelet-Délkelet és Dél Ausztrália, Tasmánia, betelepítették Nyugat Ausztráliába és Új-Zélandra.

Élőhelye: Mint a rózsás kakadunál, elsősorban nyílt területek.

Fészekalja: 2-3 tojásdad, matt fehér tojás.

Kotlási idő: 26 nap, mindkét nem kotlik.

Kirepülési idő: 77 nap.

Átlagos élettartam: 45 év.

Nemek megkülönböztetése: A nemek hasonlóak, bizonyos hímek szivárványhártyája vörösesbarna.

Fiatal egyedek: halványkék, csupasz szemgyűrű, eleinte szürke, később barna szivárványhártya.

Mérete: 51 cm. (szép nagy madárVigyor)

Rikácsoló hangja ellenére igen népszerű díszmadár, de a lakásban vagy sűrűn lakott területen élők házi kedvencének szerepére alkalmatlannak tartják.

Lármás, könnyen tanítható, barátságos, hosszú életű madár (szinte minden papagájt túlél). Nagy kalitkát (50 cm3) igényel, amelynek rácstávolsága 2,5 cm legyen. Legjobb számukra egy nagy volier, ahol kedvükre repkedhetnek.

Ha egy párt tartunk, a madarak a gazdájuk helyett egymással építenek ki kapcsolatot. Egész évben szobahőmérsékletű helyen tartsuk őket, hiszen a hideget nem viselik el.

Tenyésztése ugyanúgy történik, mint a kis sárgabóbitás kakadué, viszont aszaporításuk nem könnyű. Ivarérettségüket 4-5 évesen érik el. A 2-3 tojást a szülők felváltva költik ki, 26-30 nap  alatt. 2 hónapos korukban a fiókák kirepülnek,de a szülők még etetik őket. A szaporítási időszak alatt nyugalomra van szüksége a tenyészpárnak. Ezalatt az idő alatt még a szelíd madarak is gorombák lehetnek a gondozójukkal szemben.

Szerető, de sok törődést követelő állat, mindennap órákat kell foglalkozni vele.

 

Étrendje: Alapeledele a gyári magkeverék. Ezt egészítsük ki némi napraforgómaggal (ha ezt túlzásba visszük, akkor a madarunk elhízik és ingerlékennyé válik).

A szépiacsont elengedhetetlen. Ezenkívül kínáljuk a következőkkel:

kukorica, dinnye, gyümölcsök, bogyók, sötétzöld levélzöldségek és más zöldségfélék. Kedvence a zsenge, hüvelyes zöldborsó. Adjunk neki rengeteg fűzgallyat, ezt minden madár imádja rágcsálni. Szereti a mandulát. Adhatunk neki kevés sajtot, zúzott kagylóhélyat és ásványianyag pótló készítményeket.

A végére egy-két videóKacsintás Szívesen élnék a park közelébenVigyor

 

http://www.youtube.com/watch?v=MwAUWvw0gXA&feature=relmfu

Ez pedig egyszerűen csak édesNevetés

http://www.youtube.com/watch?v=jOK9rdLJwAw&feature=relmfu

 

 

Rózsaszínbóbitás kakadu Maluku kakadu

(Cacatua moluccensis)

 

Elterjedése: Déli-Maluku szigetek és más indonéz szigetek, betelepítették Amboinára, de az 1980-as években kihalt.

Élőhelye: partvidék, kókuszültetvények, erdők, 1000 m alatti lejtők.

Fészekalj: 2 tojásdad, fehér tojás.

Kotlási idő: 28 nap, mindkét nem kotlik.

Kirepülési idő: 105-110 nap.

Átlagos élettartam: 45 év.

A nemek megkülönböztetése: A tojó szivárványhártyája sötétbarna, kisebb testü, a csőre és a feje is kisebb mint ahogy a fenti képen is látható. A hím szivárványhártyája fekete.

Mérete: 55 cm.

Ez az egykoron gyakori faj, ma sajnálatos módon a kihalás szélén áll. A CITES I. függelékében szerepel. Gyönyörű tollazat, kimagasló intelligencia, barátságos, megbízható természet és csínytevő hajlam jellemzi. Igen ritka, hogy nem lehet megszelidíteni, vagy nem épít ki szoros kapcsolatot a gazdájával.

Van idő mikor nagyon sokat kell vele foglalkozni. Beszédutánzó képessége csekély, legfeljebb füttyöket utánoz. Fülsértő kiáltása a szomszédok rémeNevetés, de ha már szelíd, kevesebbet rikoltozik. Legjobb ha legalább 2,4 m széles külső röptetőben tartjuk, melyben rengeteg játékot helyezünk el. A mászófa létszükséglet, ennek alját betonba rögzítsük, majd a betont homokkal szórjuk be.

Igen nehéz fogságban szaporítani. Az eljárás ugyanaz mint a kis sárga bóbitás kakadunál. A tenyésztéshez egy párt legalább 4,8x1,5x1,5 m méretű röptetőben helyezzük el. A fészekodú ajánlott mérete 50x38x25 cm, az aljára 5 cm vastagon halmozzunk fűrészport, tőzegmohát és korhadt fát. Párzás után mindkét szülő a fészekben tölti a napjait, bár alkonyatkor a hím otthagyja a tojót és kint hajtja nyugalomra a fejét.

Legalább egy szülő mindig a fészek közelében tartózkodik, és még a teljesen szelíd tojó is védekezik, fenyegető és agresszív viselkedést tanusít, ha valaki megközelíti a röptetőt.

Megjegyzés: a fiókák ideges természetűek, a megszokottól eltérő legkisebb hang is rettentően ilyesztő számukra. Ilyenkor gyakran felöklendezik a lenyelt táplálékot.

Étrendje ugyanaz mint a rózsás kakadunál.

 

Fehérbóbitás kakadu

( Cacatua alba)

 

3

 

Elterjedése: Déli-Maluku szigetek és más Indonéz szigetek (Obi, Batjan, Halmahera, Ternate, Tidore)

Élőhelye: természetes és bolygatott erdők, partvidék, kókuszültetvények, kertek, parkok.

Fészekalja: 1-2 tojásdad, fehér tojásból áll.

Kotlási ideje: 28 nap, mindkét nem kotlik.

Kirepülési idő: 70-105 nap.

Átlagos életkora: 40 év.

A nemek megkülönböztetése: a tojónak kisebb a csőre, vörösbarna a szivárványhártyája. A hím szivárványhártyája ezzel szemben sötétbaena vagy fekete.

Fiatal egyedek: minit a felnőttek de a szivárványhártyájuk barnásszürke.

Mérete: 45 cm.

Ebből a fajból kitűnő házikedvenc válik, bár a hímek esetenként kiszámíthatatlanok, zajos és romboló hajlamúak. Magatartása kevésbé látványos, mint a rózsaszín vagy a sárgabóbitás kakadúé, de hihetetlenül intelligens, és nemcsak gyorsan tanul, de különösebb erőfeszítés nélkül sajátít el számtalan kisebb-nagyobb trükkötVigyor

Szaporítása csak tágas, erős rácsú röptetőben lehet sikeres.

 

 

 

A tenyészpárok fészekodú tekintetében nem válogatósak. Az odú alját egy réteg humusszal és korhadt fával borítsuk nekik. Ha a pár készen áll a szaporodásra, amint betesszük nekik az odút, belakják és kapirgálni kezdenek az alomnak szánt anyagban. Az odút áprilisban helyezzük fel nekik mert akár egy hónapig is eltarthat amíg elkészítik a fészek belsejét. A tojásrakás május-júniusban történik. A szülők rendkívül kötelességtudóan viselkednek a fiókákkal, legalább egy szülő mindig vigyáz rájuk és hét hetes korukig egy percre sem hagyják magukra a kicsiket.

 

 

 

 

Étrendje: Mint a rózsás kakadu esetében. Ezenkívül tenyész időszakban kapjanak friss gyümölcsöket, főleg hámozott almát és narancsot.

 

Goffin(Tanimbar) kakadu

Cacatua goffini

 

Elterjedése: Indonéz szigetvilág illetve betelepítették Szingapúrba.

Élőhelye: Erdők és erdőszélek, vízlefolyások mellett tér nyugovóra.

Fészekalja: 2 kerekded, fehér tojás.

Kotlási idő: 28 nap, mindkét nem kotlik.

Kirepülési idő: 80-85 napűÁtlagos élettartam: 40 év.

A nemek megkülönböztetése: A tojónak kisebb a szemgyűrűje, barna a szivárványhártyája, míg a hím szivárványhártyája fekete.

Mérete: 32 cm.

Kisebb termetű kakadufaj. Igénytelen madár, tartása kezdőknek sem okoz gondot. A felnőttek eleinte félnek, de hamar megbarátkoznak a gazdájukkal. Eleven, energikus madár, mindent megrágcsál ami az útjába akad. Gyakran rikoltozik, még a sötétben is. Sajnos hajlamos a tolltépkedésre.

Fogságban viszonylag jól szaporítható. A fészekodú ajánlott mérete 50*10*30 cm vagy 25*25*40 cm legyen. A hím jellegtelen, nem túl feltűnő násztáncot jár miközben a már mindkét tagja a csőrét csattogtatja. A költés során az ember jelenlétében gyakran feszülten viselkednek.

Étrendje ugyanaz mint a rózsás kakadué.

 

Csupasszemű kakadu

(Cacatua s. sanguinea)

 

 

 

 

 

 

 

 

Kék-sárga (kék-arany, kékhátú) ara

(Ara ararauna)

 

 

 

Jácintkék ara

(Anodorhynchus hyacinthinus)

 

 

 

Kis katonaara

(Ara m. militaris)

 

 

Vörös (sárgavállú) ara

(Ara m. macao)

 

 

 

 

 

Weboldal készítés ingyen

Szavazás

Tetszik a honlapom?
Igen
Nem
Asztali nézet