Tollas szépségeink
                                       " A madarászáshoz nemcsak érteni,
                                                 hanem hűnek is kell lenni "

Hogyan készítsünk madarunknak egyszerű, olcsó viszont nagyon ízletes finomságokat?

 


 

Ebben a fejezetben, főleg a kézzel nevelt madaraknak szánt finomságok elkészítéséről fogok írni, illetve egy-két receptel szolgálniVigyor

 

Nagyon fontos madarunk immunrendszerének megóvása, hisz egy erős immunrendszer nagyon sok betegséggel képes felvenni a harcot. Az egyensúly fenntartásához a külömböző vitaminkészítményeken, immunerősítőkön kívül, sok-sok zöldségre és gyümölcsre van szüksége kis kedvencünknek.

Madarunkat már pici kortól szokassuk a pürésített kiegészítőkhöz, kásákoz.

 

Ami az én madaraimnál nagyon jól bevált az a következő receptekben olvasható:

 

Sütőtökös-burgonyás almapüré:  

 

Hozzávalók: 1 alma, 1 közepes burgonya, 1 burgonya nagyságú sütőtökdarabka, víz. Mindhárom összetevőt hámozzuk meg és vágjuk apró darabokra, majd tegyük fel annyi vízzel főni, ami ellepi őket. Főzzük kb. 15 percig míg teljesen puhára nem fő. Ha megfőtt, tegyük egy turmix gépbe és turmixoljuk a főzőlé egy kis részével teljesen simára. Én bébiételes üvegbe szoktam önteni, majd kihűteni. A fenti mennyiségből 2,5 bébiételes üveg pürét fogunk kapni. Hűtőben tárolva pár napon belül el kell fogyasztania a madárnak, különben megromlik.

Az én madaraim egy 30 ml-es injekciós fecskendőből fél perc alatt bevágják a 30 ml-tVigyor

Ez a püré kimondottan vitamindús és a sütőtök illetve az alma édes ízének köszönhetően a legtöbb madár kedvence.

Ne ilyedjünk meg ha madarunknak kicsit hígabb lesz a széklete tőle. Ez természetes.

Megjegyzés: hogy egész évben tudjuk madarunknak ezt a finomságot adni, a sütőtököt apró darabokra vágva fagyasszuk le.

 

Almás-banános barackpüré:

Hozzávalók: 1 szép érett piros alma, fél banán, ha télen csináljuk akkor egy db fagyasztott őszibarack. (Nyáron természetesen friss gyümölcsből tudjuk készíteni)

A meghámozott almát és a barackot vágjuk apró darabokra, majd tegyük fel annyi vízzel főni ami ellepi. Főzzük olyan puhára, hogy jól turmixolható legyen. Mikor megfőtt, tegyük a turmixgépbe egy pici lével, vágjuk bele karikára a banánt és turmixoljuk simára. Az állaga olyan legyen mint a bébiételeké vagy a tejbegrízé.

Szintén töltsük üvegekbe és hűtsük le mielőtt kedvencünket megkínálnánk vele.

 

Köleskása :


Az arányokat lehet osztani ha valaki kisebb madárnak szeretné készíteni. Én a köv. adagot 2 jákónak és egy nemes papagájnak készítem amiből egy hónapra való csemege jön ki nekik.  Vegyünk egy fél kilós hántolt biokölest. Mossuk át és tegyük fel a csomagoláson feltüntetett mennyiségű vízzel főni. Kb fél óra alatt teljesen megpuhul, ekkor zárjuk el a tűzhelyet és hagyjuk hűlni. Mikor kézmeleg, én apró fasírtnyi golyókat formálok belőle és egy folpackal borított tányérra helyezem őket. A tányért beteszem egy napra a hűtőbe így a kölesgolyók egyenként lefagynak és nem rfagadnak össze. Kb 60 db golyót tudok csinálni fél kg-ból ami 500 ft-ba kerül :)

A golyókat egy műanyag tálba vagy zacskóba is betehetjük a fagyasztóba, már nem fognak összeragadni. Kivételkor én 1 percre beteszem a mikrohullámú sütőbe. Ennyi idő alatt teljesen kienged. Ilyenkor keverek nekik hozzá almát, különböző gyümölcsöket, mazsolát, főtt tojást......kinek mit szeret a madara. :) IMÁDJÁK!

 

Ugyanezt csinálom kukoricadarából is.

 

 

 

Honlap készítés ingyen

Szavazás

Tetszik a honlapom?
Igen
Nem
Asztali nézet